«Βουλιάζει» τις αναδυόμενες αγορές η νίκη Τραμπ

Sell off στις αναδυόμενες αγορές πυροδοτούν οι ανησυχίες για τις εκροές κεφαλαίων και την αποδυνάμωση των εξαγωγών λόγω της ανόδου του δολαρίου.

Οι δείκτες MSCI και τα αντίστοιχα νομίσματα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό τεσσάρων μηνών μετά την νίκη Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπερ του περιορισμού των εισαγωγών.

Ο MSCI Emerging Markets έχει υποχωρήσει κατά 1,8%. Ο Jakarta Composite έχει υποχωρήσει σε χαμηλό ενός έτους, το χρηματιστήριο των Φιλιππίνων καταγράφει

τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο, οι δείκτες σε Μεξικό, Βραζιλία, Ρωσία, Νότιο Αφρική, Τουρκία και Αργεντινή έχουν επίσης καταγράψει «βουτιά» πάνω από 3% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

«Υπάρχει μια στροφή από τα assets των αναδυόμενων αγορών προς τα assets που σχετίζονται με τα αμερικανικά δολάρια» τονίζει ο Jeffrey Halley, αναλυτής στην Oanda Asia Pacific Pte.

Οι τίτλοι των αναδυόμενων αγορών καταγράφουν πτώση μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες στην Ινδία και την Ινδονησία να αναγκαστούν να παρέμβουν στην αγορά για να στηρίξουν τα νομίσματά τους.

Το μαλαισιανό ρινγκίτ έχει υποχωρήσει σε νέο χαμηλό από τον Ιανουάριο, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να δηλώσει ότι μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση εξαιρετικής μεταβλητότητας.

Τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής υποχώρησαν χθες, λόγω της ρητορικής Τραμπ ότι θα υιοθετήσει προστατευτικά μέτρα για να προστατεύσει τις αμερικανικές εταιρείες και τους εργαζόμενους από τυχόν άδικες εμπορικές συμφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό το μεξικανικό πέσο έχει υποχωρήσει πάνω από 8% αυτή την εβδομάδα, αφού ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα κατέστρεφε την οικονομία της χώρας (το Μεξικό έχει εξαγωγές τουλάχιστον 80% στις ΗΠΑ).

Επίσης πάνω από 1 τρισ. δολάρια αξιών έχουν χαθεί από τις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα.

«Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα προκαλέσουν μεταβλητότητα στις εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες. Σε συνδυασμό με την πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, το ρίσκο για περισσότερες εκροές κεφαλαίων είναι εμφανές» σχολιάζει ο Khoon Goh, επικεφαλής έρευνας για την Ασία στην Australia & New Zealand Banking Group.

Στα εμπορεύματα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 0,27% στα 44,54 δολάρια το βαρέλι, έχοντας διαμορφωθεί στα 44,66 δολάρια την Πέμπτη. Η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα