ΒΟΣΚΟΣ: Ένας συνεταιρισμός και το τυρί του που κατέκτησε τους Γάλλους

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Ηταν μία δεκαετία πριν, όταν μια ομάδα από 14 νεαρούς κτηνοτρόφους τόλμησε να αξιοποιήσει όχι μόνο τη χλωρίδα και την πανίδα αλλά και τον μύθο του βουνού των θεών του Ολύμπου και να δημιουργήσει κτηνοτροφικά προϊόντα που ξεχωρίζουν εκτός συνόρων. Οραμα των βοσκών που γαλουχήθηκαν με τη βλάχικη παράδοση των πατεράδων και των παππούδων τους ήταν να αντισταθούν στην αστυφιλία και στη συρρίκνωση του τόπου τους. Και τελικά τα κατάφεραν στήνοντας μια επιτυχημένη επιχείρηση μέσα στην κρίση, χρησιμοποιώντας

παραδοσιακά μυστικά αλλά και σύγχρονα όπλα όπως το Διαδίκτυο.

Η αρχή έγινε με τη δημιουργία του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου και τη δημιουργία πρότυπης τυροκομικής μονάδας (στη φωτ. ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού με τον Ηλία Μαμαλάκη). Η ομάδα που σήμερα αποτελείται από 20 μέλη δεν άργησε να ξεχωρίσει με τη βραβευμένη φέτα Βοσκός, που είναι το σήμα κατατεθέν τους και το πιο πολυταξιδεμένο προϊόν τους.

Γνωρίζοντας πάππου προς πάππου τα μυστικά για την παραγωγή της ελληνικής φέτας από 100% ελληνικό αιγοπρόβειο παστεριωμένο γάλα, οι βοσκοί του Ολύμπου πρόσθεσαν το μεράκι τους και τα βότανα του βουνού με στόχο να δημιουργήσουν ένα γκουρμέ προϊόν. Τη φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για ελληνική σαλάτα που συνδυάζει τη φέτα Βοσκός με παρθένο ελαιόλαδο και βότανα της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου. Πρόκειται για ένα προϊόν που κέρδισε το πρώτο βραβείο αλλά και τις εντυπώσεις στον διαγωνισμό γευσιγνωσίας τυροκομίας που διοργάνωσε το Lactimed.

Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, στο Λιβάδι Ελασσόνας του Ολύμπου, ευλογημένο τόπο λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του υψόμετρου και της γονιμότητας του εδάφους, φιλοξενούνται 60.000 γιδοπρόβατα.

Από το γάλα τους παράγονται εκλεκτής ποιότητας προϊόντα, τα οποία φτάνουν στις λαϊκές αγορές της Πιερίας και της Θεσσαλίας, σε καταστήματα delicatessen της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και στα ράφια καταστημάτων της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

«Οι Ευρωπαίοι πελάτες μας, μετά από πρόσκλησή μας έχουν επισκεφθεί τις πιο όμορφες πλαγιές του Ολύμπου. Ενθουσιάστηκαν με την ομορφιά του τοπίου, τα βότανα αλλά και με τις αγνές γεύσεις μας», μας ενημερώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Τάσος Αντωνίου, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να θυσιάσουν την ποιότητα των προϊόντων για χάρη του ανταγωνισμού.

«Δεν χρειάζεται να φεύγουν τα νέα παιδιά στο εξωτερικό. Μπορούν να επιτύχουν και στον τόπο τους», πιστεύει ο κ. Αντωνίου. «Η βασική συνταγή για την επιτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς. Δεν φτάνει όμως. Χρειάζεται μεθοδικότητα στην εργασία και ποιότητα στα προϊόντα. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την ποιότητά μας και τις προσιτές τιμές. Γι’ αυτό θα επιδιώξουμε να μην μπουν στον συνεταιρισμό άνθρωποι ξένοι με το αντικείμενο, που μοναδικός τους στόχος είναι το κέρδος», συμπληρώνει. Το Διαδίκτυο έκανε γνωστό τον Συνεταιρισμό Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου. Η ιστοσελίδα www.voskos.gr ήταν η πύλη γνωριμίας με τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς άλλων χωρών.
Στην γκάµα των προϊόντων µε το σήµα «Βοσκός» που διαθέτει ο συνεταιρισμός περιλαμβάνονται: τυρί φέτα με βότανα, κατσικίσιο τυρί, κ εφαλοτύρι, γραβιέρα, γιαούρτι πρόβειο και βοσκοτύρι, ένα παραδοσιακό τυρί από κατσικίσιο γάλα σε μορφή αλοιφής.

Το τυροκομείο παράγει ετησίως 80.000 κιλά φέτα (9.000 κιλά εξάγονται στη Γερμανία), 30.000 κιλά κατσικίσιο τυρί, 5.000 κιλά γραβιέρα και 12.000 κιλά γιαούρτι πρόβειο. Ο συνεταιρισμός πουλάει και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως ελιές, κρασί, λικέρ, μέλι, τραχανά, τσίπουρο, ζυμαρικά. Τα μέλη του δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι πλέον έχουν κατακτήσει την αυτάρκεια στα μέσα παραγωγής, διευκρινίζοντας ότι τα χωράφια, οι ζωοτροφές, το ζωικό κεφάλαιο και το τυροκομείο είναι ιδιοκτησία του συνεταιρισμού. Ωστόσο η οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητο τον τυροκομικό κλάδο. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις τα τελευταία έτη παρουσιάζει μείωση.

Δεδομένων των συνθηκών τα μέλη του συνεταιρισμού επέλεξαν το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, που εξυπηρετεί τον στόχο τους και τους απελευθερώνει τα χέρια.

«Ηταν η ανάγκη ρευστότητας, η έλλειψη ζεστού χρήματος, που μας οδήγησε στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τάσος Αντωνίου συμπληρώνοντας: «Μας εξυπηρετεί για την αγορά των ζωοτροφών και μάλιστα σε καλύτερες τιμές. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στο κόστος παραγωγής, το οποίο δεν είναι και χαμηλό».

Keywords
Τυχαία Θέματα