«Βόμβα» νέων μέτρων €1,5 δισ. από τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

«Πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελεί το ζήτημα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση Δημοσίου σε ξένα funds καθώς, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε σημερινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1, υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστούν επιπλέον μέτρα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να «καλυφθούν» οι εγγυήσεις.

Η πώληση της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων που εξαιρούσε ρητά

το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την πρώτη υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη αφήνει εκτεθειμένο το Δημόσιο σε απαιτήσεις, 1,5 δισ. ευρώ, εκ μέρους των funds.

Ο υπ. Οικονομικών πάντως έσπευσε να τονίσει ότι θα βρεθεί τρόπος να μην χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Ήδη μια πρόταση που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και σκοπεύει να προτείνει στους Θεσμούς, είναι η άρση της εγγύησης του Δημοσίου, κάτι που, ωστόσο, κρίνεται δύσκολο, αν όχι αδύνατο, από νομικής σκοπιάς, καθώς θα άνοιγε δυνητικά ακόμα και θέμα αντισυνταγματικότητας. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες, από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα δάνεια δεν είναι ανακτήσιμα, θα έπρεπε να πάρουν μεγάλες προβλέψεις κάτι το οποίο θα τις υποχρέωνε να προχωρήσουν σε αντίστοιχη μείωση των κεφαλαίων τους.

Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι τα τραπεζικά στελέχη κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία έναντι των μετόχων. Κι αυτό, επειδή τα συγκεκριμένα δάνεια, από τη στιγμή που εγγυητής είναι το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θεωρείται αξιόχρεο, μπορούν να εισπραχθούν, εάν ο κάτοχος του δανείου ακολουθήσει δικαστικές διαδικασίες. Γι' αυτό το λόγο, ακόμη κι αν πωληθούν τα «κόκκινα» δάνεια του Δημοσίου, θα δοθούν με πολύ μικρό discount σε αντίθεση με ό,τι γίνεται με αυτά που ανήκουν σε ιδιώτες, όπου πέραν των εξασφαλίσεων που τα συνοδεύουν, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες συνήθως δεν έχουν άλλα αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, το ύψος των «κόκκινων» εγγυημένων δανείων ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ σε σύνολο δανείων 6 δισ. ευρώ και πρόκειται κυρίως για δάνεια που έχουν δοθεί κατά καιρούς από όλες τις κυβερνήσεις είτε για την ενίσχυση πτηνοτροφικών ή κτηνοτροφικών μονάδων, είτε για την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς ή πλημμύρες, είτε προς παλιννοστούντες ή Ρομά, και τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σε καθυστέρηση, χωρίς να έχουν καμία πιθανότητα αποπληρωμής.

Keywords
Τυχαία Θέματα