Βολές Βενιάμη για τις πετρελαϊκές: «Μην πυροβολείτε τη ναυτιλία»


Του Μηνά Τσαμόπουλου

«Μην πυροβολείτε τη ναυτιλία. Ο πλανήτης δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη ναυτιλία που μεταφέρει το 90% του παγκοσμίου εμπορίου». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της 'Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2018.
Η αφορμή δόθηκε με την υποχρεωτική χρήση καυσίμου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, σε ποσοστό 0,5% από το 2020.

«Αρκεί οι ναυτιλιακές εταιρείες να μπορούν να προμηθεύσουν το καύσιμο εκεί που χρειάζεται και σε όποια μέρη τα πλοία πηγαίνουν.

Θα πουν πολλές πετρελαϊκές εταιρείες ότι μπορούν να προμηθεύσουν με καύσιμο 0,5% σε θείο από το Μάρτιο του 2020.

Αυτό που δεν λένε είναι δύο πράγματα: 1) το καύσιμο το οποίο πρόκειται να φέρουν και να δώσουν στη ναυτιλία δεν είναι συμβατό με τους SOLAS και ότι είναι επικίνδυνο να το πάρει το πλοίο διότι οι συνέπειες είναι άγνωστες και κανείς δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα να πει ποιος εγγυάται και ποιος παίρνει την ευθύνη εάν το specification του καυσίμου που θα μας δώσουν δε είναι συμβατό. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και ασφάλειας.

Το 2ο είναι ότι κανείς από τις εταιρείες δεν εγγυούνται ότι η πρόσμιξη του καυσίμου δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα ασφαλείας πάνω στο πλοίο. Είναι και τι ζημιά θα προκαλέσει στη μηχανή του πλοίου και να μείνουν καραβοφάναρα δεν ξέρω πόσα πλοία. Πρέπει να βρουν προς τα έξω ποι πετρελαϊκές εταιρείες να πουν και να δηλώσουν εάν μπορούν να είναι συμβατά τα καύσιμα και αν είναι η χρήσης ασφαλής. Είναι τεράστιο θέμα.

Οι εταιρείες καυσίμων θα πιστοποιηθούν το 2023 και καλείται σήμερα η ναυτιλία να χρησιμοποιήσει αυτό το καύσιμο χωρίς να είναι πιστοποιημένες οι πετρελαϊκές εταιρείες.
Να μην κοιτάνε στα μάτια τη ναυτιλία για θέματα ρύπανσης γιατί η ναυτιλία δεν φταίει. Χρησιμοποιεί ότι της δίνουν».

Δεν υπάρχουν Ελληνες καπετάνιοι

Αναφερόμενος στο σύστημα της Ναυτικής εκπαίδευσης και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας ο Θεόδωρος Βενιάμης επεσήμανε: «Πρέπει να γίνει ολιστική προσέγγιση στα θέμα της ναυτικής εκπάιδευσςη. Έχουμε πιάσει πάτο ή οροφή. Ο,τι εισάγονται μόνο 1.200 νέοι και νέες στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού κάθε χρόνο συρρικνώνει την ελληνική σημαία, την ελληνική ναυτοσύνη , την ελληνική τεχνογνωσία.

Η μειωμένη εισαγωγή σπουδαστών δημιουργεί τεράστια θέματα. Σήμερα η μία εταιρεία παίρνει με μεταγραφή από την άλλη Έλληνες καπεταναίους. Τους δίνουν ακόμη και πριμ μετεγραφής. Είναι παλαβό σε μία χώρα που είναι η πρώτη ναυτική δύναμη στον κόσμο. Επίσης ό,τι καλύτερο έχουμε σε Έλληνες καπετάνιους τους προσλαμβάνουν οι Γερμανοί. Πάνω από 200 καπετάνιοι δουλεύουν σε εταιρείες γερμανικών συμφερότων» και προσέθεσε:

«Οι έλληνες ναυτικοί που νομίζετε ότι υπάρχουν ΔΕΝ υπάρχουν.

Για την ανταγωνιστικότητα επεσήμανε : «Υπάρχουν δύο τρόποι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας: 1) Να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις και κάνεις την ελληνική σημάια όπως οι άλλες ευρωπαϊκές σημαίες αναταγωνιστική για παράδειγμα η Μάλτα και η Κύπρος. Εκεί κάνεις μία επανάσταση ριζική απέναντι στους συνδικαλιστές. Δεν είμαι ενααντίον των συνδικαλιστών. Ή βάζεις μέσα χιλιάδες φοιτητές μέσα στις σχολές και υπάρχει ισορροπία και αρχίζουν τα πράγματα να λειτουργούν.

2) Εχουμε τώρα τέσσερις ιδιωτικές ναυτικές Ακαδημίες. Ούτε σε αυτό είμαστε ενάντια. Αρκεί να μπορέσουν να πάνε να σπουδάσουν ελεύθερα Έλληνες που θέλουν να πάνε στη θάλασσα» και συνέχισε:

«Για να μπορέσουμε στι ελληνικό νηολόγιο να έχουμε χιλιάδες πλοία πρέπει να το εναρμονίσουμε με τα υπόλοιπα νηολόγια της Ευρώπης. Δεν υπάρχει ένα νηολόγιο στην Ευρώπη ακόμη και του Λουξεμβούργου που να έχει κάποια δέσμευση όπως στο ελληνικό. Και εμείς θέλουμε να υπάρχουν χιλιάδες πλοία στο ελληνικό νηολόγιο. Θέλουμε να έχουμε ελληνική σμαία στα πλοία μας. Είμαστε υπερήφανοι ότνα παραλαμβάνουμε ένα πλοίο από τα ναυπηγεί ακαι ακούγεται η εθνικός μας ύμνος.

Η προεδρική καρέκλα

Η συζήτηση στράφηκε και στις συνεχείς αλλαγές που έγιναν στο καταστατικό της ΕΕΕ ώστε να παραμείνει για τέταρτη θητεία στον προεδρικό θώκο ο Θεόδωρος Βενιάμης. Μέχρι πρόσφατα το όριο ήταν δύο τριετίες.

«Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Οι καρέκλες δεν φτιάχνονται στον σωματότυπο του κάθεπροέδρου. Δεν είχα διάθεση να αλλάξω το καταστατικό και να σπ;aσω τους κανόνες. Ο,τι έγινε έγινε προς όφελος της ναυτιλίας και των εφοπλιστών. Εγώ έκανα παραχώρηση και περέμεινα για μία ακόμη θητεία. Ήταν αναναλάβει ο κος Χανδρής».

Τον λόγο πήρε ο Μιχάλης Χανδρής: «Ο πρόεδρος της ΕΕΕ δεν αυτοεκλέγεται. Εκλέγεται από το ΔΣ. Είμαστε μία οργάνωση ευέλικτη και χρειάζοντια προσωρινές αλλαγές του καταστατικού για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συνθήκες τις κάνουμε. Για αυτό αποφασίσε η ελληνική ναυτιλία να στηρίξει τον κο Βενιάμη». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της ΕΕΕ και είπε:

«Υπάρχει αγάπη μεταξύ μας. Προτιμώ να είμαι στο γραφείο μου.»

Η εισαγωγική δήλωση

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης, επεσήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση τα κάτωθι:

«Τα Ποσειδώνια 2018 βρήκαν τη ναυτιλία μας να διατηρεί σταθερά την ηγετική της θέση, ποσοτική και ποιοτική στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη, έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της ιδιαίτερα δύσκολης ναυλαγοράς των προηγούμενων χρόνων και όχι μόνο. Παράλληλα, η Ένωσή μας, ως το θεσμικό αντιπροσωπευτικό όργανο της ελληνικής πλοιοκτησίας, με συνέπεια και επιμονή, συνέχισε και θα συνεχίσει να προασπίζει τις θέσεις της ελληνικής ναυτιλίας, στα διεθνή fora, έχοντας αποδείξει διαχρονικά ότι εκφράζει τεκμηριωμένες προτάσεις βασιζόμενες στην τεχνογνωσία και την εμπειρία της ναυτικής μας παρακαταθήκης. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το κύρος της φωνής μας είναι πιο ενδυναμωμένο από κάθε άλλη εποχή σε κάθε επίπεδο, έχοντας αναμφισβήτητα αναγνωρισθεί η ναυτιλία των Ελλήνων ως παίκτης μεγάλης εμβέλειας στο διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια των πολλών διμερών συναντήσεων που είχαμε την περίοδο των Ποσειδωνίων με τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, κ. Kitack Lim, την Επίτροπο Μεταφορών, κα. Violeta Bulc, καθώς και με κρατικές αντιπροσωπείες και ιδιωτικούς ναυτιλιακούς φορείς, τονίσαμε σε όλους ότι η ναυτιλία ως βιομηχανία καλείται αδικαιολόγητα, αν και είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, να εφαρμόσει νομοθετήματα και περιβαλλοντικούς στόχους, των οποίων όμως η επίτευξη εξαρτάται κατά προτεραιότητα από άλλα εμπλεκόμενα μέρη όπως π.χ. οι κατασκευαστές των μηχανών των πλοίων και οι πετρελαϊκές εταιρείες. Και επιπροσθέτως, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι οι ανάγκες του παγκόσμιου εμπορίου αυξάνονται συνεχώς προς όφελος της ευημερίας των λαών και επομένως, η ναυτιλία καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ζήτησης για θαλάσσιες μεταφορικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για την κάλυψη αυτών.

Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν όλους τους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και επίσημης διαβούλευσης που έχουμε αναπτύξει για την προώθηση ρεαλιστικών και άρα εφικτών στην εφαρμογή τους και στην αποτελεσματικότητά τους προτάσεων για την αντιμετώπιση των επίκαιρων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Τέλος, θα επαναλάβω ότι για να συνεχίσουμε την επιτυχή πορεία μας πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Ο όρος «ανταγωνιστικότητα» είναι το κλειδί για την επιβίωση κάθε ναυτιλίας και πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο βιομηχανίας και Πολιτείας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η ναυτιλία μας αποτελεί αναπόσπαστο και στρατηγικό κομμάτι της.»

Keywords
Τυχαία Θέματα