Βίζερ: Ισως συντηρητική η εκτίμηση ότι χάθηκαν 200 δισ την περίοδο Βαρουφάκη

Του Αργύρη Παπαστάθη

Στην εκτίμηση ότι η ζημιά στην ελληνική οικονομία απ' την περίοδο Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ξεπερνά και τα 200 δισ ευρώ, προχώρησε ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group.

O Τόμας Βίζερ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του 3ου οικονομικού φόρου των Δελφών σημείωσε ότι η εκτίμηση του ότι χάθηκαν τουλάχιστον 200 δισ είναι «ασφαλής και ίσως συντηρητική».

Ο ίδιος περιέγραψε δύο περιστάσεις που η Ελλάδα

βρέθηκε κοντά στο Grexit το 2012 αλλά κυρίως το καλοκαίρι του 2015. Σημείωσε μάλιστα ότι η τακτική ενός τμήματος της ελληνικής κυβερνήσης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν να "προκαλεί" το Grexit.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κύριος Βιζέρ παραδέχτηκε ότι το 2010 "η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι χρειαζόμασταν να έχουμε και το ΔΝΤ στο σχήμα (onboard)" και εξήγησε ότι ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε τεχνογνωσία στην Ευρωζώνη για τέτοιου είδους προγράμματα βοήθειας όπως το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας.

Προληπτική γραμμή και μαξιλάρι ασφαλείας

Ο πρώην επικεφαλής του EWG τάχθηκε εμμέσως υπέρ της προληπτικής γραμμής γιατί "η ζωή είναι ευκολότερη όταν έχεις ένα δίχτυ ασφαλείς" αλλά πρόσθεσε ότι "αμφιβάλλει πολύ" για το κατά πόσον μπορεί να συμβεί τελικά, πιο απλά για το αν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θέλουν να τη δώσουν στην Ελλάδα -ως γνωστόν και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την προληπτική πιστωτική γραμμή.

Παρά ταύτα ο κ. Βίζερ μνημόνευσε ότι θα υπάρξει το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας (cash buffer).

Στα θετικά των παρέμβασεών του η δήλωση ότι είναι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μετά τα stress test των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά τόνισε ότι δεν βλέπει χαμηλότερα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον ως το 2021.

Η άγνωστη ιστορία

Κληθείς από τον κ. Παπαχελά να θυμηθεί ένα περιστατικό ο κύριος Βίζερ είπε το εξής:

Στις αρχές του 2015 ένα πρόσωπο που συνδεόταν με την ελληνική κυβέρνηση, δεν ήταν δηλαδή άσχετος με την κυβέρνηση, ήρθε και μου είπε: "Δεν έχει νόημα να μιλάμε για προαπαιτούμενα. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα και στο τέλος θα μας δώσετε τα λεφτά".

Εκεί κατάλαβα ότι έχουμε μπροστά μας ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό και ότι δύο διαδικασίες θα τρέχουν παράλληλα, σημείωσε ο κ. Βίζερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα