Βενεζουέλα: Ένα βήμα πριν την κήρυξη πιστωτικού γεγονότος

Ενα πιστωτικό γεγονός θα ενεργοποιήσει τα ασφαλιστήρια χρέους, γνωστά ως CDS, και μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές - Χρεοκόπησε η κρατική εταρεία ηλεκτρισμού, προς χρεοκοπία και η κρατική εταιρεία πετρελαίου

Χρεοκόπησε η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βενεζουέλας,

Electricidad de Caracas, καθώς δεν αποπλήρωσε δόση για ομόλογο 650 εκατ. δολαρίων, μετέδωσε το CNBC.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Wilmington Trust, που κατέχει χρεόγραφα της εταιρείας, η Electricidad de Caracas είχε ήδη καθυστερήσει έναν μήνα την πληρωμή του ομολόγου που λήγει το 2018 και έχει απόδοση ,8,5%

«Αυτή είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση χρεοκοπίας της Βενεζουέλας» ανέφερε ο Russ Dallen της Caracas Capital, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή η εξέλιξη μοιάζει με «το καναρίνι που χρησιμοποιούσαν στα ανθρακωρυχεία για να ελέγξουν αν ο αέρας ήταν επικίνδυνος».

Την ίδια ώρα και ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας PDVSA βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Στις 2 Νοεμβρίου απέτυχε να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 1,12 δισ. δολαρίων με αποτέλεσμα η International Swaps and Derivatives Association (ISDA) την ερχόμενη Δευτέρα έχει κληθεί να αποφασίσει αν έχει συμβεί ένα πιστωτικό γεγονός.

Τυχόν κήρυξη πιστωτικού γεγονότος θα ενεργοποιήσει τα ασφαλιστήρια χρέους, γνωστά ως CDS, και μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές εάν επικρατήσει ο φόβος πως η Βενεζουέλα είτε αδυνατεί είτε δεν θέλει να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.

Οι εξελίξεις έχουν φέρει την επιτροπή της ISDA σε δύσκολη θέση, καθώς από τη μία πλευρά οι ομολογιούχοι πληρώθηκαν και συνεπώς δεν κάνουν λόγο για πτωχευτικό γεγονός, ενώ από την άλλη ορισμένοι κάτοχοι CDC θέλουν ενεργοποίησή τους για να εισπράξουν αποζημιώσεις.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, χθες η Depository Trust Company γνωστοποίησε ότι η Βενεζουέλα προέβη στην εκπρόθεσμη πληρωμή του ομολόγου της PDVSA (όχι όμως και των τόκων), σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να παραμείνει συνεπής στην εξυπηρέτηση του χρέους της.

«Περιμένουμε αν οι ομολογιούχοι θα κηρύξουν πτώχευση, κάτι που θα σημάνει χρεοκοπία για το σύνολο των ομολόγων αξίας 28 δισ. δολ. της PDVSA» ανέφερε ο Stuart Culverhouse από την Exotic Capital, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μπορεί οι ομολογιούχοι να δώσουν περιθώριο στην κυβέρνηση για να τους πληρώσει, διότι αυτός φαίνεται να είναι και ο σκοπός τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαμήνυσε πως το Καράκας θα επιδιώξει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους του, αλλά μετά την πληρωμή του επίμαχου ομολόγου. Η δήλωση Μαδούρο προκάλεσε ούτως ή άλλως μεγάλες ανησυχίες στις αγορές, ανησυχίες που κλιμακώθηκαν λόγω των καθυστερήσεων στην πληρωμή του τίτλου.

Ακόμα πάντως κι αν η περιπέτεια με το ομόλογο των $1,1 δισεκ. λήξει τη Δευτέρα, η Βενεζουέλα θα έχει ακόμα σε καθυστέρηση τόκους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που βαραίνουν τόσο το κράτος όσο και διάφορες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία ηλεκτρικού. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει να αποπληρωθούν 28 εκατ. δολάρια ομολόγου της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Elecar το οποίο ήδη βρίσκεται σε καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα., ενώ το σαββατοκύριακο λήγει και η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για απλήρωτα ομόλογα που έχει εκδώσει η Βενεζουέλα και η PDVSA.

Το χρέος της Βενεζουέλας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε περίπου $10 δισ. και τμήμα αυτών τηρείται σε χρυσό.



Keywords
Τυχαία Θέματα