Βάζουν φωτιά στα καύσιμα οι πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας

Της Μαριάννας Τζάννε

Θηλιά που σφίγγει το λαιμό του κλάδου των πετρελαιοειδών αποτελούν οι πολιτικές μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, φέρνοντας την αγορά αντιμέτωπη με μια ζοφερή πραγματικότητα που συνεχώς μεγενθύνεται. Όπως υποστήριξε χθες στην ημερίδα για τον ενεργειακό σχεδιασμό που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος κ. Βασίλης Σεραφειμάκης από την AVIΝOIL, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανάπτυξη με μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης.

Οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με την ευρωπαϊκή πολιτική που

επιτάσσει αυξημένο βηματισμό στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών στα καύσιμα κατά 6%. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΙΝΟΙΛ κ. Γιάννη Αληγιζάκη με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα έλλειμμα 2%, το οποίο θα κληθούν μέσω προστίμων να πληρώσουν οι εταιρίες καυσίμων. Ακόμη και η ηλεκτροκίνηση είναι ένα μέτρο που θα πλήξει τα πρατήρια και κυρίως τις εταιρείες που έχουν αναπτυχθεί στα νησιά αφού εκτιμάται ότι ο νησιωτικός χώρος είναι το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται δίκτυα φόρτισης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, όπως είναι το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον, το οποίο προβλέπεται ότι θα περιορίσει την κατανάλωση πετρελαίου καθώς επίσης και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, οι οποίες με την σειρά τους θα περιορίσουν την χρήση μαζούτ και ντήζελ.

Μεγάλη όμως είναι η αιμοραγγία του κλάδου και από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις πειραγμένες αντλίες. Μέσα στην κρίση η παραβατικότητα στα καύσιμα υπολογίζεται ότι εξαφάνισε από την αγορά 3.000 πρατήρια. Ο τομέας των καυσίμων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΛΙΝΟΙΛ συρρικνώθηκε κατά 43% κατά την επίμαχη περίοδο, για αυτό και τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στον κλάδο. Και ενώ έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις από τις εταιρείες καυσίμων και τους πρατηριούχους σε συστήματα εισρών-εκροών εντούτοις δεν έχουν αποδώσει καρπούς «με την παραβατικότητα να συνεχίζεται με μεγάλη ένταση στο δίκτυο πρατηρίων με τις πειραγμένες αντλείες». Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση που έχουν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα συναρμόδια υπουργεία, τα συστήματα αυτά θα μπορούν να παράξουν αποτελέσματα από τον προσεχή Δεκέμβρη. Μέχρι τότε, θα γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές ως προς την επαναλειτουργία πρατηρίων για πάνω από 1 χρόνο για όσους εντοπίζονται με παραβατική συμπεριφορά και αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα σημεία (δίκτυο, σλέπια, εγκαταστάσεις).

Ήδη, τα μηνύματα της αγοράς δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με μία αβεβαιότητα που γεννά η πτώση των πωλήσεων του κλάδου κατά 12% στο α΄ τρίμηνο. Σήμερα το λαθρεμπόριο καυσίμων στερεί από το κράτος περίπου 200 εκατομμύρια έσοδα ετησίως ενώ οι πειραγμένες αντλίες ζημιώνουν κυρίως τους καταναλωτές καθώς πληρώνουν για ποσότητες μεγαλύτερες από εκείνες που βάζουν στο ρεζερβουάρ τους.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΠΕ φοβούνται ότι οι καθυστερήσεις στην λειτουργία των συστημάτων εισροών-εκροών των καυσίμων μπορούν να οδηγήσουν σε διάσπαση του κλάδου των πρατηριούχων, καθώς πολλοί εξ αυτών ενώ έχουν επενδύσει στα συστήματα αυτά δεν έχουν λάβει τις επιδοτήσεις που είχε υποσχεθεί η πολιτεία. Ωστόσο, ο αντίλογος που διατυπώνεται σε αυτό, είναι ότι πολλά από τα συστήματα αυτά θεωρούνται διαβλητά ενώ η μελέτη που έχει παραγγείλει το υπουργείο Οικονομίας για να "κλειδώνει" την λειτουργία τους και να είναι αξιόπιστα αγνοείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα