Βαρουφάκης: Εγώ είχα προτείνει στον Τσίπρα τον «κόφτη»

Λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, αναφέρθηκε στον περίφημο «κόφτη» επισημαίνοντας ότι ήταν δική του ιδέα, ενώ υποστήριξε πως μοναδική λύση είναι η ρήξη.

«Μόνη λύση η ρήξη. Θα έρθει έτσι κι αλλιώς ακόμα και να κλείσει η συμφωνία. Η ρήξη είναι αποτέλεσμα της μη βιωσιμότητας του χρέους, της δημοσιονομικής

πολιτικής που ακολουθείται και των μεταρρυθμίσεων που δεν γίνονται . Η επιλογή είναι ανάμεσα σε ρήξη και σε ρήξη. Μια ρήξη είναι προτιμότερο να έρθει τώρα παρά να έρθει σε μερικούς μήνες» ανέφερε στο thepressproject.gr.

«Δεδομένου ότι πηγαίνουμε σε μια μη βιώσιμη λύση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή σε ένα πιστωτικό γεγονός, η απάντηση στο ερώτημα είναι πως, έστω και σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση της Αθήνας, έχει ιερή υποχρέωση να μην υπογράψει οτιδήποτε μη βιώσιμο, να κλείσει το τηλέφωνο και να αφήσει τη Γερμανία, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τον περίφημο «κόφτη» , ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως ήταν η πρόταση του στον πρωθυπουργό τον περσινό Μάρτιο- Απρίλιο. Όπως είπε, «ο συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπεται από το δημοσιονομικό σύμφωνο που θέσπισε η κα Μέρκελ ως αντάλλαγμα για να δεχτεί τα πακέτα διάσωσης των διαφόρων χωρών μελών και πως όλοι τον έχουν ψηφίσει, απλώς δεν έχει ενεργοποιηθεί . Είναι μια παραδοχή ότι οι κυβερνήσεις πλέον δεν κυβερνούν, δεν έχουν δημοσιονομική εξουσία επί των δημοσιονομικών τους» , τόνισε.

Αναφορικά με την συμφωνία του καλοκαιριού, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε πως η κυβέρνηση συμφώνησε στη λιτότητα από το καλοκαίρι κι επειδή υπάρχει διάσταση στο θέμα του χρέους ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, το ΔΝΤ πολύ σωστά υποστηρίζει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν, με αποτέλεσμα τελικά να συμφωνούμε με τους δανειστές και στον κόφτη και στη λιτότητα.

«Με τα μέτρα κοντά στο 3% είναι σίγουρο πως θα αποτύχουν να πιάσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί με 100% πιθανότητα. Πρόκειται για τον συνδυασμό των χειρότερων πιθανών αποτελεσμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα