Βαρκελώνη: Στους δρόμους χιλιάδες Καταλανοί μετά τις συλλήψεις κυβερνώντων

Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες Καταλανοί μετά τη σύλληψη 12 μελών της περιφερειακής κυβέρνησης από την Εθνοφυλακή και την κατάσχεση ψηφοδελτίων που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Η είδηση της σύλληψης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τον τοπικό πρωθυπουργό, Κάρλες Πουτζεμόντ, να κατηγορεί τη Μαδρίτη ότι πυροδοτεί μια

κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Η ισπανική κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, «δεξί χέρι» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας

Παράλληλα, η Εθνοφυλακή κατέσχεσε εκατομμύρια ψηφοδέλτια στην κοινότητα Μπίγκες για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Και θα συνεχίσει να το κάνει» δήλωσε σήμερα στο ισπανικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προκαλώντας την αποχώρηση των Καταλανών βουλευτών που τάσσονται υπερ της απόσχισης.

Η ισπανική εθνοφυλακή εισήλθε σήμερα στην έδρα του τοπικού συμβουλίου (υπουργείου) Οικονομικών της Καταλονίας, καθώς ο Iσπανός υπουργός Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο διακοίνωσε σήμερα επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Άνδρες της Εθνοφυλακής, σύμφωνα με τα όσα σημειώνει το Αθηναίκό Πρακτορείο, εισήλθαν σήμερα το πρωΐ στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών, αλλά και στο κτήριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ' εφαρμογήν των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μετά την εκπνοή, χθες, της διορίας στην τοπική 'Τζενεραλιτάτ' να αποστείλει επιστολή «μη διαθεσιμότητάς της να χειρίζεται τα δημοσιονομικά της», ο Μοντόρο αφού περίμενε την απάντηση των Καταλανών, χθες βράδυ υπέγραψε την απόφαση για το κλείσιμο του προϋπολογισμού της περιοχής, που είχε εγκρίνει ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή και η οποία θα αποσταλεί σήμερα στον αντιπρόεδρο και σύμβουλο Οικονομικών της καταλανικής 'Γκοβέρν' Οριόλ Τζουνκέρας και θα δημοσιευθεί την Πέμπτη και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα