Βαριές απώλειες έως και 2,8% στις αγορές με το δολάριο να καλπάζει

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με τις χειρότερες προοπτικές ξεκίνησε η εβδομάδα στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς Wall Street και Ευρώπη κατέγραψαν βαριές απώλειες με τις τεχνολογίες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ο Nasdaq με -2,80%, μετρώντας πλέον σωρευμένες απώλειες άνω του 10% από τις αρχές του Οκτώβρη, συμπαρασέρνοντας σε μεγάλη πτώση τον S&P 500, το δείκτη-βαρόμετρο της Wall Street.

Η αγορά φλερτάρει ανοιχτά πλέον όχι μόνο με τη διόρθωση, αλλά και με μια μεγαλύτερης διάρκειας bear

market, όπως προειδοποιεί στην τελευταία της έκθεση και η Bank of America.

Η Apple έδωσε το σινιάλο

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Technologies βούτηξε 3,70%. Το διεθνές τεχνολογικό sell-off πυροδότησε και πάλι η Apple, η οποία βυθίστηκε κατά 5% στα 194 δολάρια, κλείνοντας μάλιστα στα χαμηλά ημέρας.

Στο newmoney.gr έιχαμε σχολιάσει εδώ και καιρό πως οι αδύναμες πωλήσεις iPhones του τεχνολογικού κολοσσού σε συνδυασμό με την απόφαση της εταιρείας να σταματήσει να ανακοινώσει στοιχεία για τις πωλήσεις της θα χτυπούσε αναπόφευκτα (και δυνατά) την τιμή της μετοχής, συμπαρασύροντας τις υπόλοιπες FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google).

Τι φοβούνται οι αναλυτές

Τα θεμελιώδη των «μπροστάρηδων» του Nasdaq μπορεί να είναι ισχυρά και να σήκωσαν στις πλάτες τους τη Wall Street, ωστόσο πολλές μετοχές ξεπέρασαν προ πολλού τα υπερτιμημένα επίπεδα, και οι επενδυτές άρπαξαν την ευκαιρία για μια επιθετική κατοχύρωση κερδών, που πλέον όμως απειλεί ολόκληρη την αγορά με βίαιη διόρθωση.

Ο S&P 500 έχει ήδη διασπάσει πτωτικά μια κρίσιμη τεχνική στήριξη (παρότι ανέκαμψε ελαφρά έκτοτε) και πολλοί αναλυτές φοβούνται πως ένα δεύτερο μεγάλο κύμα sell-off στις διεθνείς αγορές πλησιάζει.

Βασιλιάς το δολάριο

Την ίδια ώρα το δολάριο καλπάζει, κάτι για το οποίο επίσης είχαμε μιλήσει εδώ και καιρό στο newmoney (αναλυτικότερα το γιατί εδώ), στον απόηχο των αποφάσεων της Fed αλλα και εν όψει της επόμενης κρίσιμης συνεδρίασης.

Ο ενιαίος δείκτης δολαρίου DXY ξεπέρασε σήμερα τις 97,60 μονάδες σε υψηλό 17μηνου, με την ισοτιμία ευρώ στο 1,1221 EUR/USD, ενώ βουτιά καταγράφει και η λίρα εν μέσω τέλματος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Κατρακυλά το πετρέλαιο

Στο μεταξύ επιβαρυντικά σε Dow Jones και ευρωπαϊκές ενεργειακές βιομηχανίες επιδρά η κατρακύλα του πετρελαίου, το οποίο έχει καταγράψει 11 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 12, χάνοντας σήμερα και το ψυχολογικό όριο των 60 δολαρίων/βαρέλι (αργό).

Ιταλία-Γερμανία-Brexit οι ευρωπαϊκοί καταλύτες

Σε ότι αφορά τους ευρωπαϊκούς καταλύτες, τα χρηματιστήρια ταλανίζονται από το ιταλικό σίριαλ, με τον MIB στο Μιλάνο αλλά και ιταλικά ομόλογα να καταγράφουν βουτιά.

Βαριές απώλειες άνω του 1,77% και στη Γερμανία εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας. Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 σήμερα βούτηξε κατά 1,10% και ο Stoxx 600 κατά 0,94%.

Οι επενδυτές τώρα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στα κρίσιμα οικονομικά στοιχεία της κινεζικής οικονομίας την Τετάρτη, τα οποία θα φανερώσουν τυχόν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ή μάλλον θα την... επιβεβαιώσουν, καθώς οι αγορές δέιχνουν ήδη να προεξοφλούν κάτι τέτοιο. Στο επίκεντρο παραμένει φυσικά και ο εμπορικός πόλεμος.

Αναλυτικά η εικόνα στα ταμπλό

Πτώση 2,31% για τον Dow Jones στο επίπεδο των 25.389 μονάδων, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,98% στις 2.725 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 2,78% χαμηλότερα στις 7.200 μονάδες.

Ο τεχνολογικός κλάδος δέχθηκε εκ νέου πιέσεις, με τη μετοχή της Apple να καταγράφει απώλειες άνω του 5%, καθώς η Lumentum Holdings, η οποία κατασκευάζει την τεχνολογία για τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου του iPhone, περιέκοψε τις προοπτικές της για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2019.

Ο CEO της Lumentum, Alan Lowe, δήλωσε επιπλέον ότι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της εταιρείας ζήτησε από την εταιρεία να «μειώσει σημαντικά τις αποστολές» για τα προϊόντα της.

Οι μετοχές της Lumentum πέφτουν σχεδόν κατά 30%.

Η Apple πίεσε χαμηλότερα το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου, με την Amazon να υποχωρεί κατά 4,4%, τη Facebook να καταγράφει απώλειες 2,35%, την Alphabet να σημειώνει πτώση 2,5% και τη Netflix να διαπραγματεύεται στο -3%.

«Βαρίδι» στον Dow Jones αποτελεί και η μετοχή της Goldman Sachs, η οποία «βούλιαξε» κατά 7,53%, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση από τον Ιούνιο του 2016, στον απόηχο των αποκαλύψεων ότι ο πρώην διευθύνων της σύμβουλος Lloyd Blankfein είχε συναντήσεις το 2009 με αξιωματούχο της Μαλαισίας που κατηγορείται μαζί με άλλους για υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων από το κράτος.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στις αγορές ασκούν οι ανησυχίες για μια περαιτέρω κλιμάκωση των παγκοσμίων εμπορικών εντάσεων.

Το «Axios» μετέδιδε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να απειλήσει για επιπλέον δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Ο Τραμπ σκέφτεται να επιβάλει δασμό 25% για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα του «Axios» έρχεται καθώς ο Trump και ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, πρόκειται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των G20 αργότερα αυτόν τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της General Electric συνεχίζει και σήμερα την κατρακύλα, υποχωρώντας κάτω από τα 8 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Lawrence Culp, δεν κατάφερε να «πείσει» τους επενδυτές σε μια συνέντευξή του στο «CNBC».

«Ο σημαντικότερος στόχος της General Electric είναι να μειώσει τα επίπεδα χρέους της», δήλωσε ο Culp στην πρώτη του συνέντευξη, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η εταιρεία είχαν τρομάξει τους επενδυτές.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω του γενικότερου αρνητικού κλίματος στις αγορές, με τη Wall Street να δίνει το «σύνθημα» για ρευστοποιήσεις.

Το δολάριο καλπάζει στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, με το ευρώ να βουτάει στο 1,126, ενώ οι αγορές αγγίζουν πλέον κι επίσημα επίπεδα διόρθωσης.

Τις βαρύτερες απώλειες στην Ευρώπη κατέγραψε ο DAX στη Φρανκφούρτη με τις βιομηχανίες να πλήττονται εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία, ενώ στο επίκεντρο παραμένει ο εμπορικός πόλεμος.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε «βουτιά» 1,77% κι έκλεισε στις 11.325,44 μονάδες.

Τόσο το CSU όσο και το CDU διανύουν μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν στις εκλογικές αναμετρήσεις σε Βαυαρία και Έσση.

Την ίδια ώρα το Brexit εξακολουθεί να «πονοκεφαλιάζει» τους επενδυτές ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται το ιταλικό σίριαλ, καθώς αύριο εκπνέει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού «ανεβάζει» τον στόχο του ελλείμματος στο 2,6%.

Η Κομισιόν δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της και να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,05% κι έκλεισε στις 19.055,92 μονάδες.

Επιδείνωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο στο 3,46%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,01% χαμηλότερα, στις 362,03 μονάδες.

O FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,74% στις 7.053,08 μονάδες, με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,93% κι έκλεισε στις 5.059,09 μονάδες.

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου (-3,6%), με την Infineon να υποχωρεί κατά 7,8%, εν μέσω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης, ενώ της SAP κατέγραψε απώλειες 4,8%, στον απόηχο deal για την εξαγορά της Qualtrics, έναντι 8 δισ. δολ.

Ωστόσο, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου κατέγραψαν κέρδη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν προσπάθεια ανάκαμψης, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Η μετοχή της ΒΡ έκλεισε με άνοδο 0,8%, ενώ της Royal Dutch Shell ενισχύθηκε κατά 0,3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα