Τσίπρας – Κούτρας: Τι είπε ο πρωθυπουργός στον ισχυρό άνδρα των κατασκευών

Της Μαριάννας Τζάννε

Μια γεύση, για το ποιοι κατασκευάζουν τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, πέρα από τους κυβερνητικούς δογματισμούς για τη διάχυσή τους σε πολλές εταιρείες, πήρε ο πρωθυπουργός κατά τις διαδοχικές, το τελευταίο διάστημα, επισκέψεις του στα εργοτάξια της χώρας. Το αφήγημα για ξεπάγωμα των μεγάλων έργων με όφελος εκατομμυρίων για τα δημόσια ταμεία από τις διαπραγματεύσεις με τους κατασκευαστές, συνεχίστηκε στην ΔΕΘ, φέρνοντας όμως τον κ. Τσίπρα

ενώπιον της πραγματικής εικόνας του κλάδου.

Αφορμή στάθηκε η ξενάγηση στο μετρό Θεσσαλονίκης από το έμπειρο στέλεχος και μέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ Δημήτρη Κούτρα: «Τι θα γίνει, όλο εσένα βλέπω μπροστά μου», είπε ο κ. Τσίπρας, όταν είδε τον βετεράνο της κατασκευαστικής αγοράς, να του εξηγεί για την πρόοδο του μετροπόντικα και την πορεία του μετρό που μέχρι πρόσφατα παρέμενε ένα φάντασμα. «Τι να κάνουμε, οι επιχειρήσεις δεν αλλάζουν εύκολα προέδρους», φέρεται να ανταπάντησε ο κ. Κούτρας, στον οποίο πιστώνεται η ανάσταση του έργου, αλλά και οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις της κατασκευάστριας κοινοπραξίας από την πλήρη ανατροπή στο σχεδιασμό του έργου.

Ο Ελλάκτωρ συμμετέχει σήμερα σε τρεις από τις πέντε παραχωρήσεις των οδικών αξόνων, κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης μετά την αποτυχία της ΑΕΓΕΚ να προχωρήσει το έργο ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε πλήθος άλλων εργολαβιών αλλά και μεγάλων έργων σε όλη τη χώρα.

Οι δυο τους, συνοδεία του φωτογράφου του Πρωθυπουργού, στελεχών της Αττικό Μετρό και του εργολάβου κατέβηκαν με το ειδικό βαγόνι, σε βάθος 700 μ. στα έγκατα της γης, προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας για το έργο αλλά και το χρονοδιάγραμμα της διάνοιξης της σήραγγας. Ο Πρωθυπουργός παρά το βαρύ πρόγραμμα της ΔΕΘ, έδειξε να απολαμβάνει την εμπειρία που όπως δήλωσε αργότερα του θύμισε ότι είναι μηχανικός.

Το τετ α τετ Τσίπρα-Κούτρα είχε επαναληφθεί πριν λίγες μέρες στην τελετή των εγκαινίων στην Ολυμπία οδό (παράδοση του τμήματος Κόρινθος-Κιάτο) που ο εργολάβος έκανε ξανά τον... ξεναγό του Πρωθυπουργού. Ο μεταλλειολόγος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εργοταξίων για πάνω από πέντε δεκαετίες, δεν είναι μία τυχαία προσωπικότητα. Από την εποχή Λαλιώτη και αργότερα Σουφλιά, δεν υπήρξε τηλεοπτικό ή φωτογραφικό ντοκουμέντο που να μη βρίσκεται σε πρώτο πλάνο ενώ ιστορικό θα μείνει το εσπευσμένο κάλεσμα του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Μαξίμου το 2011 για την υπογραφή συμφωνίας με το Κατάρ για τα μεταλλεία χρυσού! Εκείνο το ντίλ όχι μόνο δεν έγινε ποτέ, αφού η ελληνική πλευρά επέλεξε την προσφορά των Καναδών της Eldorado Gold αλλά ενδεικτικό του αιφνιδιασμού που υπήρξε ήταν ότι ο Πρόεδρος του Άκτωρα πήγε στην συνάντηση με δανεική γραβάτα! Η επικοινωνιακή ρελάνς του Μαξίμου στα δημόσια έργα έχει αφήσει στα μετόπισθεν τον κ. Χρίστο Σπίρτζη χωρίς όμως να αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη αλλά και την σχέση που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Σπίρτζης δεν παύει να κινεί τα νήματα στις υποδομές της χώρας, να συμβουλεύει αλλά και να συνοδεύει τον κ. Τσίπρα.

Το περασμένο Σάββατο, βρέθηκε στην Εγνατία -μόνος αυτή την φορά -για να εγκαινιάσει τον κόμβο της Ευκαρπίας. Την επόμενη μέρα, πήραν φωτιά τα ηλεκτρονικά μέσα επειδή ο κόμβος παρέμενε κλειστός! Όσο για τις δηλώσεις του ότι το 2019 θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης, μάλλον ως ατυχείς μπορούν να εκληφθούν από τους Θεσσαλονικείς, όταν είναι σαφές ότι στο σύνολό του (μαζί με την Βενιζέλου) θα παραδοθεί το 2021.

Ο υπουργός προέβλεψε ότι τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν τελειώσει όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού ώστε το 2020 να παραδοθεί ο βασικός κορμός του έργου και η επέκταση προς Καλαμαριά. Αίσθηση μάλιστα έκαναν οι αναφορές περί ωρίμανσης μελετών και πρόδρομων εργασιών για να δημοπρατηθούν και νέα έργα επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς τις δυτικές συνοικίες και το αεροδρόμιο. Μάλιστα στη ΔΕΘ κυκλοφόρησε και χάρτης της Αττικό Μετρό, στον οποίο αποτυπώνεται για πρώτη φορά μία κίτρινη γραμμή νέων επεκτάσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
κουτρασ
Τυχαία Θέματα