Τσακαλώτος στο Reuters: Ετοιμάζουμε δικό μας μεταμνημονιακό σχέδιο

Η Ελλάδα περιμένει «καθαρή έξοδο» όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο και δεν έχει κανέναν λόγο να αναζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η Ελλάδα προετοιμάζει το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις,

τις κοινωνικές πολιτικές και την ανάπτυξη.

Θα χτίσει το δικό της προστατευτικό «μαξιλάρι» το οποίο, σε συνδυασμό με τους πόρους της ευρωπαϊκής διάσωσης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, θα καλύψουν την Ελλάδα για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο, εάν χρειαστεί, συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης πως θα ξεκινήσουν σύντομα οι συζητήσεις με τους δανειστές για ελάφρυνση χρέους κατά τα πρότυπα της γαλλικής πρότασης για σύνδεση του επιπέδου της αναδιάρθρωσης του χρέους με τις οικονομικές επιδόσεις.

«Αισθανόμαστε πως έχουμε χτίσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από την κρίση που βύθισε την οικονομία της στην μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση, απειλώντας ακόμα και την συνοχή της ευρωζώνης. Έχει λάβει 260 δις ευρώ οικονομικής βοήθειας από το 2010 μέσω των προγραμμάτων διάσωσης.

Το χρέος της χώρας ανέρχεται στο 178% του ΑΕΠ με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου το καλοκαίρι χωρίς ελάφρυνση χρέους και μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ωστόσο, μια προληπτική γραμμή θα συνοδεύεται από επιπλέον όρους και γι' αυτό η Αθήνα προτείνει το δικό της σχέδιο εξόδου. Δημιουργεί κεφαλαιακό απόθεμα ύψους έως 19 δις ευρώ με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων και τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος.

Τα προγράμματα εποπτείας μετά την έξοδο από τα μνημόνια ήταν συνηθισμένη πρακτική για άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια, είπε ο Τσακαλώτος. Η Ελλάδα όμως ετοιμάζει το δικό της πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει περισσότερες πρωτοβουλίες.

Η χώρα, είπε, θα δείξει στους δανειστές και τις αγορές ότι έχει την ιδιοκτησία του προγράμματός της, των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων και των στρατηγικών ανάπτυξης.
"Σκεφτόμαστε, μέχρι το Πάσχα, να έχουμε ετοιμάσει το δικό μας σχέδιο που θα περιλαμβάνει κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές, για να δείξουμε τόσο στους θεσμούς, όσο και στις αγορές ότι αυτό είναι το δικό μαςπρόγραμμα, ότι έχουμε την ιδιοκτησία του... δεν μας έχει επιβληθεί, δεν πρόκειται για συμβιβασμό. Πρόκειται για αυτά που θέλουμε να κάνουμε»

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Το μεγάλο ύψος των κόκκινων δανείων (NPLs) που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους - στα 100 δις ευρώ- αποτυπώνει την επταετή συρρίκνωση της οικονομίας και των εισοδημάτων που έχει οδηγήσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού στην ανεργία.

Οι τράπεζες και η κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) τον Μάιο.

"Θα δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα των stress tests", είπε. "Νομίζω ότι πολλοί θέλουν να δώσουν στις τράπεζες μια ευκαιρία, να δουν όλα τα κομμάτια του παζλ που βάζουμε να αποδίδουν και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των NPLs".

"Το καλό είναι ότι θα υπάρχουν τα ίδια κριτήρια σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως εξαίρεση."

Σε ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένος από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης είπε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, αλλά τέθηκαν οι βάσεις για να καταστεί το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας πιο βιώσιμο.

"Υπάρχουν ήδη οι βάσεις, και θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης, εάν επανακλεγούμε, να δούμε αν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό", είπε αναφερόμενος στις εκλογές του 2019.
"...Η διαφορά μεταξύ ενός καλού τέλους και ενός κακού τέλους είναι πού κόβεις την ταινία, έτσι; Η ταινία είναι ακόμη σε εξέλιξη".

Keywords
Τυχαία Θέματα