Τριήμερο στο Γαλαξίδι. Δες πού θα γευτείς τα καλύτερα

Όπως κι αν το προσεγγίσεις, από την Αθήνα ή από την Αράχωβα, το Γαλαξίδι είναι μια μικρή, γαλήνια, σοφιστικέ, κουκλίστικη νεοκλασική παρένθεση στο χάος της ελληνικής επαρχίας...

Στα καπετανόσπιτά του θαρρείς πως ακόμα μυρίζει η καραβομπογιά που έβαφε αστραφτερά τα ξύλινα πατώματα, τα ακούς να τρίζουν από τα πατήματα των γυναικών που μπάλωναν τα δίχτυα στο ειδικό σαλόνι των πρώτων ορόφων, στα αφτιά σού έρχεται από το λιμάνι ήχος

από σκούνες και μπρατσέρες. Διατηρητέο από το 1978, έχει επιλέξει την αρχοντιά μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με μικρούς ξενώνες στα ήσυχα ανακαινισμένα αρχοντικά. Πριν το περπατήσεις, πριν το γευτείς, άκου το! Το Γαλαξίδι θα σου μιλήσει πρωτίστως με την ησυχία της σιωπής του.

Το μοναδικό γαλαξιδιώτικο ραβανί από ρύζι

Γλυκό Γαλαξίδι

Εδώ που ήρθες θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε το τοπικό ραβανί, με δύο αιώνες ιστορία, που φτιάχνεται με ρύζι: ένας ευφάνταστος τρόπος για να παίρνουν μαζί τους ένα σπιτικό γλυκό που να διατηρείται για καιρό. Παλιά ψηνόταν στην ξυλόσομπα, σήμερα φτιάχνεται ακόμη στο τεράστιο μπακιρένιο ταψί. Στο Κονάκι (Μ. Νικολάου 42, τηλ. 22650 41750), ο Γιώργος Μαρινάτος συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση 40 χρόνων στο παραδοσιακό γλυκό. Εκτός από το ραβανί της μαμάς Κατερίνας θα πάρεις σαμουσάδες της Μονεμβασιάς με ντόπιο μέλι και καρύδι, «μεθυσμένα» με μπίρα, καρύδι και σταφίδα, μπουκίτσες με ανθόνερο και κουαντρό, σπιτικό σοκολατάκι και αμυγδαλωτά, φλογέρες με σοκολάτα, δίπλες, μαρμελάδες, καρύδι, νεράντζι και όλη την γκάμα των σπιτικών γλυκών κουταλιού, με βασιλιά το πρωτότυπο, ντόπιο αμυγδαλάκι.

Στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο Νικοτάκη

Στον Νικοτάκη (Μ. Νικολάου 28, τηλ. 22650 42001) μπαίνεις όπως θα έμπαινες σε ένα μαγαζί-μουσείο, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1863. Με την ευκαιρία, θα ψωνίσεις μπίρες της μικρής τοπικής παραγωγής, το διάσημο γαλακτομπούρεκο και το προφιτερόλ του «Αρχοντικού» από την Ιτέα, παραδοσιακό παγωτό και εκμέκ, τον χειροποίητο χαλβά Κυργίων και τα παλιά, ξεχασμένα φοντάν από τα τραταρίσματα της γιαγιάς.

Στο Κιόσκι για καφέ ή ποτό

Καφές και ποτό με αρχοντική διάθεση

Στο Κιόσκι (Ακτή Οιάνθης, τηλ. 6979978455) με τη μαγική αυλίτσα και το παλιό, ξυλόγλυπτο μπαρ, η Μαρία φτιάχνει σπιτικές γρανίτες, παγωτό παρφέ, μωσαϊκό, φράουλα και σορμπέ λεμόνι, πορτοκαλόπιτα και cheesecake για παρέα του καφέ.

Στο Καφφενείον για καφέ και όχι μόνο

Στο παλιό, αριστοκρατικό Καφφενείον (τηλ. 22650 41315) της παραλίας, που βουίζει ολοζώντανο όλη τη μέρα, θα έρθεις για ένα ποτήρι κρασί από ψαγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, ένα Moscato με θέα το ηλιοβασίλεμα ή για λουκουμάδες, σουφλέ σοκολάτα με παγωτό, κρέπες και παγωτό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο olivemagazine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα