Τρεις υπουργοί για να εγκαινιάσουν 26 χιλιόμετρα στην Αμφιλοχία

Της Μαριάννας Τζάννε

Σβάρνα τα εργοτάξια παίρνει η κυβέρνηση για να κόψει κορδέλες και να σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει τα ραβασάκια Τσακαλώτου προς τους δανειστές για το ΦΠΑ και το επίδομα της 13ης σύνταξης. Μετά τον πρωθυπουργό που την περασμένη Παρασκευή εγκαινίασε τα 3,5 χιλιόμετρα της Περιμετρικής της Καλαμάτας του αυτοκινητόδρομου Μορέα, χθες άλλοι τρεις υπουργοί

επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν το μήνυμα της διαδοχικής λήξης των μεγάλων έργων που θα κορυφωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη βρέθηκαν στον νομό Αιτωλοακαρνανίας (Αμφιλοχία) για να εγκαινιάσουν τα πρώτα 26 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου Αντίρριο-Γιάννενα, από Κουβαρά Αμφιλοχίας μέχρι την παράκαμψη Αγρινίου που έχει κατασκευάσει η Τέρνα.

Το τμήμα αυτό θα συνδεθεί με το δημόσιο κομμάτι από το Κεφαλόβρυσο (αρχή παράκαμψης Αγρινίου) μέχρι τον Κουβαρά μήκους 33 χιλιομέτρων, που δημιουργούν ένα αυτοτελές τμήμα του έργου συνολικού μήκους 59 χιλιομέτρων. Ο αυτοκινητόδρομος παραδόθηκε χωρίς ανισόπεδους κόμβους και χωρίς διόδια, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθούν τα επίμαχα τεχνικά έργα (τέλη Φεβρουαρίου), οι οδηγοί από και προς τα Γιάννενα θα πρέπει να διασχίζουν ολόκληρη τη απόσταση των 26 χιλιομέτρων.

Είναι φανερό ότι παρά την ρητορική ότι τα έργα δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα αλλά στο λαό το κυβερνητικό επιτελείο επενδύει πολλά στην ολοκλήρωσή τους.

Το κομμάτι της Ιόνιας Οδού που παραδόθηκε χθες ήταν έτοιμο από καιρό, ωστόσο δόθηκε σε κυκλοφορία μέσα στις γιορτές, στο πλαίσιο της εορταστικής ατμόσφαιρας που επιδιώκει να καλλιεργήσει γύρω από τα έργα η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Φλαμπουράρης χθες, έδωσαν ένα τόνο προεκλογικής περιοδείας στην τελετή εγκαινίων, θέλοντας να αλλάξουν –έστω και για λίγο- το μείγμα της πολιτικής ατζέντας.

Ο υπουργός Επικρατείας δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για το έργο. Βρήκε όμως πολλές για να περιγράψει το κοινωνικό κράτος και την 13η σύνταξη αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει από το τέλμα τους πέντε οδικούς άξονες. Όσο για την κ. Γεροβασίλη, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε η παρουσία της. Η υπουργός που έλκει την καταγωγή της από την Ήπειρο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την πρώτη παράδοση τμήματος στην Δυτική Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση αυτού του δρόμου που θα σημάνει τη σύνδεση δυο περιφερειών και τεσσάρων νομών.

«Η συνέχιση των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνεπαγόταν τη μη ολοκλήρωση των έργων. Και οι συνέπειες θα ήταν τραγικές. Αρκεί κανείς να σκεφτεί, ότι θα επιστρέφαμε 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά ακόμη σε ρήτρες» δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, καταβάλλονται προσπάθειες για να παραδοθεί μέσα στο Φεβρουάριο το τμήμα από την Κλόκοβα μέχρι και τα όρια του τμήματος που παραδόθηκε σήμερα, δίνοντας ουσιαστικά στην κυκλοφορία τον μισό αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού, δύο μήνες νωρίτερα από τη συμβατική ημερομηνία περάτωσης του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη ο αυτοκινητόδρομος Αντίρριο -Γιάννενα θα παραδοθεί σχεδόν στο σύνολό του τέλη Μαρτίου μαζί με την σήραγγα της Κλόκοβας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία που όπως δήλωσε θα μείνουν ανοικτά. Η Τέρνα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια τους τελευταίους μήνες για να κλείσει τα μέτωπα των έργων και κυρίως των απαλλοτριώσεων προχωρώντας σε μαζικές μισθώσεις ακινήτων. Εξ αυτού του λόγου τόσο το Αντίρριο –Γιάννενα όσο και το Ξυνιάδα- Τρίκαλα μήκους 78 χλμ. θα έχουν την πρωτοτυπία ότι ενώ οι δρόμοι θα τελειώνουν, θα εκκρεμούν οι απαλλοτριώσεις.

"Εάν τρέξουμε το νέο δρόμο θα δείτε ότι πολύ μεγάλα τμήματα του δρόμου δεν παραδίδονται γιατί κάποιος αρνιόταν στο παρελθόν, μέχρι να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο, για 100 μέτρα να παραδώσει ένα οικόπεδο που είχε και μάλιστα στη μέση του πουθενά" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Εξελίξεις σημειώνονται και στις εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος. Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε χθες ότι προκηρύχθηκε και η τέταρτη εργολαβία που είχε αναβληθεί στα τέλη Σεπτέμβρη με καταληκτική ημερομηνία τις 2 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο θα προχωρήσει και στην πέμπτη εργολαβία αρχές του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα