Τράπεζες: Τελειώνει ο χρόνος... Γκέγκε ;

Η πρώτη ημέρα ποτέ δεν προσφερόταν για μιζέριες. Άλλωστε ο τρώσας και ιάσεται, όσο και αν δεν το πιστεύουν ορισμένοι. Διότι οι εικόνες από το γεύμα αγάπης στην Αθήνα κι αλλού πληγώνουν τον καθένα Έλληνα. Στο τέλος της ημέρας, πάντως, πρόκειται για γεύμα αγάπης και όχι, τους διάφορους κοιτώνες που υπάρχουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η αλληλεγγύη δεν χάθηκε στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να χαθεί. Όμως, το καίριο ζήτημα της χώρας που δεν παίρνει αναβολή είναι

η ενεργοποίηση της οικονομίας. Το “αύριο”, το “μετά τις γιορτές” πρέπει να τελειώσει. Όπως πρέπει να τελειώσει και η ενασχόληση του κ.Paul Thomsen με θέματα που δεν είναι ακριβώς της αρμοδιότητας του. Αναφερόμαστε στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες και την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, για να τα λέμε με το όνομα τους τα πράγματα. Αν από την άλλη πλευρά ορισμένοι έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν την χώρα σε ένα υποχείριο για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα τους, επίσης πρέπει να λάβουν την απάντηση τους, αρμοδίως.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η ιδιωτικοποίηση μιας από αυτές δεν μπορεί να ένα θέμα που σέρνεται- όταν υπάρχουν επιχειρηματίες που φυτοζωούν. Από την άλλη πλευρά, η πιο γρήγορη επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες χρειάζεται να εξηγηθεί στην κοινωνία. Πως θα ψηφίσει η παρούσα βουλή ένα νέο νόμο – με τον οποίο το ΤΧΣ θα δίνει μετοχές αντάλλαγμα για τους παραστατικούς τίτλους που δόθηκαν; Με την χορήγηση ρευστότητας είναι η απάντηση. Δύσκολα να το πιστέψει η κοινωνία και ειδικά κάποιοι που νομίζουν ότι μπορούν να ετοιμάζουν φορτηγά για να αδειάζουν θυρίδες τραπεζών.

Ένα τέτοιο μείζον θέμα το αφήσαμε και πέρασε (μετά τις γιορτές) για να ασχοληθούμε με την συνήθη διαμάχη μεταξύ Κυβέρνησης- Σύριζα ή μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων και κομματιδίων.
Αν, όμως, δεν υπάρχει ένας κοινός νους ας συντονιστούν οι ίδιοι οι τραπεζίτες για το θέμα.
Η ροή χρηματοδότησης προς την οικονομία δεν παίρνει αναβολές. Το έχουμε πει πολλές φορές. Ας θυμηθούν πως γύρισε η αμερικανική οικονομία με ένα email που έστειλε για τα κέρδη ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Citigroup. Αληθινά ή όχι τα κέρδη, οι τράπεζες γύρισαν και το αμερικανικό δημόσιο πραγματοποίησε κέρδη από τις τράπεζες. Ας ξεκινήσει η διαδικασία λοιπόν, να ζωντανέψει η οικονομία και τότε αποφασίζουμε τίνος είναι οι τράπεζες.

Γκέγκε;

Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα