Τράπεζες και εξεταστική: Η ώρα της αλήθειας έφθασε

Aκόμη κι αν δεν ψηφιστεί η πρόταση της αντιπολίτευσης (Νέας Δημοκρατίας) για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις τράπεζες και τα Capital controls, η κοινή γνώμη πρέπει να μάθει την αλήθεια καθώς επί 1 χρόνο τώρα εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται με τους κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες. Στις δημοκρατίες,

συνήθως, διεξάγεται ανοικτή συζήτηση όσο κι αν μερικοί ενοχλούνται.

Πρώτον, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών μηδένισαν και μέτοχοι, Έλληνες και ξένοι έχασαν τα κεφάλαια τους. Δεύτερον, στο διάστημα Φεβρουαρίου – Αυγούστου αποσύρθηκαν δισεκατομμύρια καταθέσεις και οι τράπεζες οδηγήθηκαν στον ELA και σε μια τρίτη – κατά σειρά- ανακεφαλαιοποίηση. Τρίτο στοιχείο είναι ότι, χονδρικά, τα κεφάλαια που χάθηκαν ήταν 40 δις. ευρώ. Και η Ελλάδα έλαβε νέο δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση – ενώ ο πρωθυπουργός πανηγύριζε ότι, χρησιμοποιήθηκαν μόνο 5,5 δισ ευρώ. Όμως, η ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο είχε μια ειδοποιό διαφορά: Οι ξένοι ιδιώτες κατέβαλλαν μόνο 5,5 δισ. ευρώ και απέκτησαν ενεργητικό 350 δισ. ευρώ. (σ.σ τις συνέπειες θα τις δούμε να εκτυλίσσονται τους επόμενους μήνες με τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων).

Παράλληλα, το Δημόσιο νομοθέτησε, εκ των υστέρων (sic), και μηδένισε τις περιουσίες επενδυτών στους παρασταστικούς τίτλους (warrants), με αποτέλεσμα η αξία τους να πάει στο μηδέν και τώρα να μην μπορούν να ασκηθούν μετά από το ιδιότυπο split που έγινε στις τιμές άσκησης των δικαιωμάτων. Η τελευταία και ίσως μεγαλύτερη συνέπεια εξελίσσεται αυτές τις ημέρες καθώς ξένα στελέχη θα αναλάβουν τις διοικήσεις των τραπεζών.Ύστερα από πιέσεις μετόχων (βλέπε Paulson) προς τον ευρωπαϊκό SSM, ο τελευταίος ανάγκασε εγνωσμένης αξίας τραπεζίτες να εγκαταλείψουν τις διοικήσεις.

Πολλές από τις παραπάνω συνέπειες στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία πρέπει να εξεταστούν διότι υπάρχει και το αδίκημα της απιστίας για τους υπουργούς, πρωθυπουργό που επέτρεψαν να χαθούν κεφάλαια και να οδηγηθεί η Ελλάδα σε νέο δανεισμό.

ΔΗ. ΠΑΦ.

Keywords
Τυχαία Θέματα