Τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν πήρε 900 εκατ. δολάρια μέσω Ιρλανδίας, πριν πτωχεύσει

Όταν η μεγαλύτερη τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το γειτονικό Καζακστάν, στράφηκε προς τη Δύση, δηλαδή στην κατά 2.700 μίλια αντίθετη κατεύθυνση: προς την Ιρλανδία.

Η Διεθνής Τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν (IBA) χρησιμοποίησε σκοτεινούς οργανισμούς που έχουν ως βάση το Δουβλίνο, προκειμένου να πουλήσουν ομόλογα τα οποία

αγοράστηκαν από κρατικά κεφάλαια στο Καζακστάν πριν από τρία χρόνια. Τώρα, η τράπεζα με έδρα το Μπακού έχει πτωχεύσει και ο επί πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλός του είναι στη φυλακή για υπεξαίρεση, ενώ το εθνικό συνταξιοδοτικό ταμείο με 22 δισεκατομμύρια δολάρια κι έδρα την Κασπία Θάλασσα στο Αλμάτι, εξετάζει την επένδυσή του που έγινε χρέη.

Η κατάρρευση αυτή, πάντως, αναδεικνύει το ρόλο του Δουβλίνου ως κόμβου για τη χρηματοδότηση συναλλαγών που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση μέσω της χρήσης προσεκτικά λειτουργούντων οχημάτων ειδικού σκοπού, γνωστών ως SPV που, όπως λένε οι επικριτές τους, μπορούν να αποκρύψουν τον κίνδυνο και να αποφύγουν τον έλεγχο. Αρκετοί Ρώσοι δανειστές χρησιμοποίησαν τέτοιες οντότητες για να δανειστούν κεφάλαια προτού αποκαλυφθούν εν μέσω ισχυρισμών κακοδιαχείρισης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διαφθοράς και υπεξαίρεσης.

"Οι ιρλανδικές αρχές θα έπρεπε να έχουν ασχοληθεί περισσότερο με τις τοποθετήσεις κεφαλαίων από την IBA", δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γκουρντζίεφ, καθηγητής οικονομικών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Middlebury στο Monterey της Καλιφόρνια, το οποίο μελετά την ιρλανδική οικονομία. "Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας πρέπει να πάρει κάποια διδάγματα από την ΙΒΑ και άλλα σκάνδαλα που αφορούν Ρώσους και πρώην φορείς της ΕΣΣΔ οι οποίοι εμπορεύονται μέσα από ιρλανδικές πλατφόρμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα