Τουρκία: Ύστατη προσπάθεια να σώσει τον τουρισμό από τρομοκρατία-προσφυγικό

Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων τουριστικών επιχειρήσεων ύψους 288 εκατ. τουρκικών λιρών (98 εκατ. δολ.) ανακοίνωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Ένα νέο σχέδιο προκειμένου να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες ανακοίνωσε η Τουρκία, καθώς τρομοκρατία και κόντρα με τη Ρωσία

πλήττουν κατάφωρα την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει τρόπους να καθυστερήσει η αποπληρωμή δανείων 288 εκατ. τουρκικών λιρών (περί των 98 εκατ. δολαρίων), εντός της επόμενης 3ετίας, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα θα στηρίξει τον τουριστικό κλάδο με έκτακτη χρηματοδότηση 255 εκατ. στερλινών, ενώ θα βοηθήσει οικονομικά και εξαγωγικές εταιρείες που στηρίζονται και στην τουριστική δραστηριότητα και διαθέτουν ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 700.000 δολάρια.

Το νέο σχέδιο διάσωσης καταφθάνει σε μία περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να συνέλθει μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα έξι μηνών αλλά και σφοδρό selloff στην αγορά της.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξενοδοχείων και εστίασης ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν να επιβάλει ένα ιδιότυπο τουριστικό εμπάργκο στην Άγκυρα.

«Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός τομέας, με δεδομένη την ένταση με τη Ρωσία και το θέμα της τρομοκρατίας, πρόκειται για μία καλοδεχούμενη κίνηση», τόνισε ο Cagdas Dogan, αναλυτής επί τραπεζικών θεμάτων στην BGC Partners στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός σε ξενοδοχειακές μονάδες και εστίαση αντιστοιχούσε στο 2,85% του συνολικού δανεισμού στα τέλη Δεκεμβρίου 2015, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο από τα τέλη του 2003, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τουριστικού τομέα έφθασαν στα 991 εκατ. τουρκικές λίρες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Η Turkiye Is Bankasi, ο μεγαλύτερος εισηγμένος τραπεζικός όμιλος της χώρας, ανακοίνωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν, λόγω αυτών που έχουν δοθεί στον τουριστικό κλάδο.

Μετά την ανακοίνωση οι μετοχές τουριστικών ομίλων ενισχύθηκαν στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον αντίστοιχο δείκτη Borsa Istanbul Tourism Index ενισχύεται έως και 3,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα