Τουρκία: Σε υψηλό έξι μηνών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάιο, μετά από την πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος, αλλά και λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,15% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας άνοδο από το 10,85% του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 1,62% σε σχέση

με το 1,87% του Απριλίου.

Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 12,03% σε ετήσια βάση και στο 1,5% σε μηνιαία βάση. Ο εγχώριος δείκτης τιμών παραγωγή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση στο 20,16% από το 16,37% του Απριλίου και στο 3,79% σε μηνιαία βάση.

Η ανακοίνωση των στοιχείων αυτών αυξάνει τις προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, κάτι που δίνει ώθηση στη λίρα, με την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού να υποχωρεί κάτω των 4,6 λιρών, από 4,6563 την Παρασκευή. Ωστόσο, το τουρκικό νόμισμα εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες 17% από την αρχή του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα