Τουρισμός: «Πύρρειος» νίκη με +50.000 θέσεις εργασίας και «αγώνας» για το τέλος διανυκτέρευσης

Της Στεφανίας Σούκη

«Αγώνα» μέχρι... τέλους προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης από τις αρχές του 2018 ετοιμάζονται να δώσουν οι ξενοδόχοι έχοντας λάβει ήδη, κατά τις συζητήσεις με τους tour operators στο εξωτερικό, τα πρώτα αρνητικά μηνύματα για τις επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο μέτρο ως προς την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Την ίδια στιγμή, η φετινή τουριστική χρονιά ολοκληρώνεται με 25 εκατ. αφίξεις, 1,5 εκατ. περισσότερες

από πέρυσι, γεγονός που συνεπάγεται τη δημιουργία περισσοτέρων από 50.000 επιπλέον θέσεις απασχόλησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήμα του 1ου Ανοικτού Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος στο περιθώριο της έκθεσης Expo Hotel στις εγκαταστάσεις του Tae Kwo Do.

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των τουριστικών εσόδων, ο κ. Ανδρεάδης είπε πως προβλέπεται να διαμορφωθούν με μία ελαφριά πτώση, σε σχέση με πέρυσι, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα γενικό φαινόμενο, το οποίο είναι συνέπεια της περιορισμένης οικονομικής δυναμικής των τουριστών, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι το στοίχημα για την επόμενη χρονιά είναι η διαχείριση του προσφυγικού και η εικόνα που θα προβάλλει η χώρα μας στο εξωτερικό και κάλεσε τα ΜΜΕ να είναι πιο προσεκτικά σε αυτό.

To τέλος διανυκτέρευσης

Στο μείζον ζήτημα για τους ξενοδόχους, την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η Philoxenia: «Από την 1η Ιανουαρίου του 2018, τουλάχιστον όπως ξέρουμε μέχρι σήμερα, έρχεται και το Τέλος Διανυκτέρευσης. Ενα νέο «χαράτσι» απευθείας στον πελάτη, ξένο ή Έλληνα και ένα ακόμα άμεσο και ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος.

Ήδη, όπως είδαμε και στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, οι tour operators συζητούν επίμονα για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με αυτόν τον νέο φόρο προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν λιγότερο ο πελάτης: Οι ίδιοι ή οι ξενοδόχοι; Πόσο ο ένας και πόσο ο άλλος;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος. «Ξεκινούν, δηλαδή, μία συζήτηση, με δεδομένο ότι το πρόσθετο αυτό κόστος, δεν πρέπει να περάσει εξ' ολοκλήρου στους επισκέπτες. Και το ερώτημα που μας απασχολεί και οφείλει να μας απασχολεί όλους μας, είναι πως θα γίνει αυτό; Και πως θα πάμε τελικά, σε λίγους μήνες, να διαπραγματευτούμε τα συμβόλαια για το 2018;

Το άλλο μείζον ερώτημα είναι το γιατί πρέπει ο τουρισμός πάλι να να επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, την ώρα που δίπλα μας, σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες σπίτια νοικιάζονται ανεξέλεγκτα, αφορολόγητα και συστηματικά;

Γιατί να πληρώσει πάλι ο τουρισμός τα τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ – και είναι μάλλον συντηρητική η εκτίμηση αυτή – που χάνει το κράτος, κάθε χρόνο, από τα διαφυγόντα έσοδα αυτής της παραοικονομίας, η οποία πάνω από έναν χρόνο τώρα, φαίνεται ότι απολαμβάνει μίας παράξενης «ασυλίας»;», αναρωτήθηκε ο κ. Ρέτσος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ''Πύρρειο νίκη'' του ελληνικού τουρισμού φέτος, αφού οι πληρότητες αυξήθηκαν μέν, χωρίς ωστόσο, λόγω της υπερφορολόγησης, αυτό να φανεί και στα έσοδα των ξενοδόχων. «Χωρίς αμφιβολία, το τελικό αποτέλεσμα, εξετάζοντας την εικόνα από τον Αύγουστο και μετά και μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, ήταν θετικό. Υπό την έννοια ότι καταφέραμε να προσελκύσουμε μεγαλύτερους αριθμούς επισκεπτών, στους περισσότερους προορισμούς της χώρας και να επιτύχουμε καλές πληρότητες.

Φυσικά, για μία ακόμη χρονιά, διαπιστώνουμε ότι οι ξενοδόχοι δώσαμε μία σκληρή μάχη για να πετύχουμε μία μάλλον «Πύρρειο» νίκη. Διότι όλοι ξέρουμε καλά ότι με εκπτώσεις και με κρατήσεις τελευταίας στιγμής – οι οποίες μάλιστα, στην πλειονότητά τους, συχνά υποβοηθούνται από άλλους, εξωγενείς παράγοντες – συρρικνώνουμε τα έσοδα των επιχειρήσεων και τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις εισπράξεις, η υστέρηση των εσόδων σε σχέση με την αύξηση των αφίξεων είναι πολύ μεγάλη.

Σίγουρα, η τάση της μειωμένης κατά κεφαλήν δαπάνης από τους περισσότερους τουρίστες των παραδοσιακών μας αγορών που ταξίδεψαν, φέτος, ήταν εμφανής σε όλους τους Μεσογειακούς προορισμούς. Ωστόσο, στην Ελλάδα, αφενός μεν, η μέση δαπάνη κινήθηκε πτωτικά για μία ακόμη χρονιά και βρίσκεται, ήδη, πολύ πιο χαμηλά από την αντίστοιχη των ανταγωνιστών μας, αφετέρου δε, οι ανταγωνιστές μας, πέτυχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εισπράξεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι το τουριστικό προϊόν μας, φέτος, πέραν του πακέτου, ήταν πιο ακριβό για τους επισκέπτες. Αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ εκτός από τη διαμονή και στην εστίαση και σε βασικά καταναλωτικά προιόντα, αγαθά και υπηρεσίες, αυτά που όπως λέμε, συνθέτουν το «καλάθι» ενός τουρίστα στην Ελλάδα. Ακριβότερες μετακινήσεις και συγκοινωνίες. Πολύ ακριβότερα εισιτήρια σε Μουσεία και Αρχαιολογικοούς χώρους. Ανταγωνιστικότητα, δηλαδή, στο ναδίρ, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό».

Τα «ανοικτά» ζητήματα και η πορεία του 2017

Στα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο ο πρόεδρος της ΠΟΞ έθιξε το αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον, τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, την στήριξη στα νησιά και τους προορισμούς που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από το προσφυγικό, αποτελεσματικότητα στο κομμάτι των θεωρήσεων visa, τη συστηματική, στοχευμένη και καλά μελετημένη προβολή, τη βελτίωση των υποδομών (έγκαιρη ανάληψη της διαχείρισης από τη Fraport), έμφαση και στον εσωτερικό τουρισμό.

Οσον αφορά την πορεία του κλάδου για το 2017 οι πρώτες εκτιμήσεις όπως τις εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στo συνέδριο της ΣΕΤΚΕ ο κ. Γιώργος Αμβράζης, προβλέπεται, «αν μη τι άλλο το ίδιο ρευστό, με την εξέλιξή του να εξαρτάται από σειρά αστάθμητων παραγόντων. Τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μια πρώτη εκτίμηση στόχων. Όμως, βασικά ζητήματα όπως το προσφυγικό / μεταναστευτικό, το Brexit, η μείωση της μέσης δαπάνης πανευρωπαϊκά, θα συνεχίσουν να θεωρούνται δυστυχώς αρνητικοί παράγοντες στις προσπάθειές μας. Όσον αφορά στα θετικά για το 2017, ήδη καταγράφουμε από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, μια υψηλή μονοψήφια αύξηση στις προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, η χώρα μας συνεχίζει να θεωρείται και να είναι ασφαλής προορισμός την ώρα που, στην ευρύτερη γεωστρατηγική ζώνη της Μεσογείου, οι γειτονικές χώρες παραμένουν ασταθείς και «παροπλισμένες» τουριστικά», ανέφερε ο κ. Αμβράζης.

Keywords
Τυχαία Θέματα