Τουλάχιστον €79,3 εκατ. χάνουν ελληνικό Δημόσιο και επιχειρήσεις από το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών

Συνολικά 79,3 εκατ. ευρώ χάνει η Ελλάδα από το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, χωρίς να συνυπολογιστούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχει αυτό στις θέσεις εργασίας του κλάδου.

Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ – EUIPO), οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή χάνουν συνολικά 46,3 εκατ. ευρώ.

Αυτές που δραστηριοποιούνται στα οινοπνευματώδη ποτά χάνουν μερίδιο πωλήσεων 10,7% δηλαδή 25,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι εταιρείες οίνου χάνουν ποσοστό 6,2% των πωλήσεών τους,

δηλαδή 20,7 εκατ ευρώ.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο χάνει 33 εκατ. ευρώ από τη μη είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η «ζημιά» στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι τόσο μεγάλη, που η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε., μετά τη Λιθουανία, όπου οι απώλειες εσόδων για τις επιχειρήσεις ανέρχονται σε 11,3%.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η «χασούρα» διαμορφώνεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα χαμένα έσοδα από φόρους υπολογίζονται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Εκτός από τα κέρδη, χάνονται και πολύτιμες θέσεις εργασίας, που στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά, σε όλους τους κλάδους γύρω από τα αλκοολούχα ποτά, σε 886 θέσεις, ενώ στην Ευρώπη ξεπερνούν τις 20.000 θέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα