Τώρα: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και Ρωσία στο τραπέζι των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής

Του Ιωάννη Αντύπα

Συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με μεγάλη θεματολογία για τη μετανάστευση, την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά CETA, τις δράσεις της Ρωσίας στη Συρία και το Brexit, καθώς οι αρχηγοί έχουν προχωρήσει στο δείπνο εργασίας και τη συζήτηση για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για το μεταναστευτικό «χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη» καθώς έγινε «αρκετή δουλειά» και υπήρχε «συναινετικό κλίμα» ως προς την ανάγκη αύξηση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών από την ΕΕ και μείωση της εισροής μεταναστών, ιδιαίτερα στη κεντρική μεσόγειο.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε στη συνέχεια πως η συζήτηση επεκτάθηκε στο πλαίσιο επαναφοράς του Σένγκεν, ως στόχο των ευρύτερων διεργασιών, όμως αυτό είναι κάτι το οποίο θα συμβεί μόλις διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Συζήτηση έγινε επίσης για το πως να βρεθεί ένας συμβιβασμός σχετικά με τη μορφή της αλληλεγγύης που θα δείξουν τα κράτη μέλη όπως και τις δεσμεύσεις τους αλλά και για την αναμόρφωση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως έχει ξεκινήσει τώρα το δείπνο εργασίας των αρχηγών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και συζητιέται το θέμα της Ρωσίας και της δράσης της στη Συρία, με τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Αναμένεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της λίστας κυρώσεων σε ιδιώτες.

Βρετανικά παράπονα

Στη συνέχεια θα υπάρξει η αναμενόμενη εισήγηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέυ η οποία θα ενημερώσει τους αρχηγούς για το πότε αναμένεται να ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 50, το οποίο θα ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας. Για το ίδιο θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς τόνισε πως η ανακοίνωση της ημερομηνίας ενεργοποίησης του Άρθρου 50 δεν συναύδει σε καμία περίπτωση με την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δεν έλλειψαν πάντως και τα ... παράπονα, καθώς η Βρετανίδα Πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχληση της για την Σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράκαμψαν την Βρετανίδα Πρωθυπουργό και συνεδρίασαν ως «27» και όχι «28». Το σχέδιο δράσης της Μπρατισλάβα πρέπει να εφαρμοστεί από τους 28 και όχι από τους 27 φαίνεται να δήλωσε η Τερέζα Μέυ.

Αγώνας δρόμου για τη CETA

Τα εμπόδια που έβαλε η άρνηση επικύρωσης της συνθήκης ελεθέρου εμπορίου ΕΕ – Καναδά (CETA) το κοινοβούλιο της Βαλονίας ξεκίνησαν ένα αγώνα δρόμου για να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση στην επικύρωση της. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έκτακτη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (Coreper) και για να μην χαθεί χρόνο το κοινοβούλιο της Βαλονίας ανακοίνωση έκτακτη συνεδρίαση για αυτό το θέμα αύριο το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα