Το σενάριο που «βλέπει» η αγορά και εκτοξεύει τα σπρεντ

Εκτοξεύτηκε στα ύψη τις τελευταίες ημέρες το βαρόμετρο ανησυχίας της αγοράς, καλύτερος δείκτης του οποίου είναι οι αποδόσεις (επιτόκια) των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Η βασική ανησυχία των επενδυτών, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικών εταιριών του εξωτερικού, είναι ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιολόγηση δεν θα κλείνει και η ελληνική κυβέρνηση θα παίζει ένα «παιχνίδι καθυστέρησης».

Τα συγκεκριμένα στελέχη έλεγαν ότι το βασικό σενάριο που φοβάται η αγορά είναι ότι η

ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση ότι «δεν παίρνουμε μέτρα, αλλά δεν κάνουμε κι εκλογές» με την ελπίδα ότι κάποια εξωτερική εξέλιξη, όπως π.χ. το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία ή κάποια κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ θα προκαλέσει ευρύτερη αναταραχή και θα αναγκάσει την ευρωζώνη να συμβιβαστεί στο ελληνικό θέμα.

Κατά την εκτίμησή τους, όμως, προοπτική υποχώρησης των δανειστών δεν διαφαίνεται σήμερα στον ορίζοντα, όπως έδειξαν και τα δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι επανέρχονται τα σενάρια περί Grexit, ανάμεσα σε άλλα επειδή η σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας διευκολύνει το Βερολίνο στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των γερμανικών εκλογών.

«Εάν στον ορίζοντα υπήρχε το σενάριο εκλογών στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ότι οι εξελίξεις στους βασικούς δείκτες θα ήταν θετική» έλεγαν τα στελέχη των επενδυτικών οίκων.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που είναι το βασικό σημείο αναφοράς, μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες ξεπέρασε το 7,9%, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την πορεία της αξιολόγησης. Οι αποδόσεις άρχισαν να αυξάνονται από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν είχαν υποχωρήσει στο 6,6%, όταν φάνηκαν προοπτικές για κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες αργότερα διαψεύστηκαν.

Γ. ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα