Το νόμισμα της Βενεζουέλας μόλις βίωσε τη μεγαλύτερή του κατάρρευση

Το νόμισμα της Βενεζουέλας, αυτοαποκαλούμενο και "δυνατό μπολιβάρ", φαίνεται πως έχει αποδυναμωθεί πέρα από τα επίπεδα που υπολόγιζαν οι αναλυτές πριν από λίγες εβδομάδες, αφού η αυξανόμενη προσφορά χρημάτων "κυνηγά" τον περιορισμένο αριθμό δολαρίων.

Το νόμισμα έχει χάσει το 45% της αξίας του αυτό το μήνα και βρίσκεται πια στα 2.753 μπολιβάρ ανά δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία των δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Σύμφωνα,

μάλιστα, με 13 αναλυτές, ο πληθωρισμός στη χώρα θα φτάσει το 400% το 2016, κατά μέσο όρο, με άκρα αναλύσεων το 257% και το 1.500%.

Η προσφορά του νομίσματος έχει αυξηθεί κατά 127% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Καράκας.

Η Βενεζουέλα έχει νομισματικό έλεγχο από το 2003 και έχει, αυτή τη στιγμή, δύο νόμιμες ιοοτιμίες, τις Dipro και Dicom (10 και 661 μπολιβάρ ανά δολάριο για εισαγωγές προτεραιότητας). Στη μαύρη αγορά, όμως, όπου βασίζονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις όταν δεν μπορούν να λάβουν την άδεια από την κυβέρνηση, η αξία του μπολιβάρ έχει υποχωρήσει κατά 69%.

Keywords
Τυχαία Θέματα