Το μέλλον της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018

Η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης και όλες οι πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να πετύχουν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται απευθείας στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν πλέον «κουρασμένοι» και χωρίς καμία διάθεση να εμπλακούν σε άλλο ένα πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος τον Αύγουστο του 2018, μετά από επτά

χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Η Αθήνα θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της και να ξεπληρώσει τα δάνεια, αναφέρει, σχολιάζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο.

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση για άλλο ένα πρόγραμμα, είτε από την Αθήνα είτε από τους δανειστές της, αλλά το Eurogroup θέλει να κρατήσει τη χώρα υπό εποπτεία ώστε να εξασφαλίσει ότι θα δάνεια θα αποπληρωθούν και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό» λέει στο Bloomberg o Μουτχάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος του Eurasia Group.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, ειδικά από το εξωτερικό. Όμως σε αυτό το κομμάτι η εφαρμογή είναι πολύ αργή» τονίζει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της BofA. «Έχουμε μάθει πλέον ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βλάπτουν την οικονομία και η επόμενη αξιολόγηση είναι δύσκολη» προσθέτει.

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι σε έναν χρόνο από τώρα η Ελλάδα θα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές σε ένα πρόγραμμα, αντίστοιχο με τα προηγούμενα, αλλά με άλλη ονομασία, το οποίο θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις για σταδιακή ελάφρυνση του χρέους με τη μορφή παράτασης των ωριμάνσεων, με βάση την ανάπτυξη της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα