Το μεγάλο «στοίχημα» της Spotify

Μια μεγάλη πρόκληση θα αντιμετωπίσει το 2017 η Spotify και ο ιδρυτής της, Daniel Ek.

Ο 33χρονος Σουηδός έχει σχέδια να βάλει την εταιρεία παροχής μουσικής στο χρηματιστήριο, μια δημόσια εγγραφή (IPO) που θα μπορούσε να ανεβάσει την αξία της εταιρείας στα 8 δισ. δολάρια.

Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι δεδομένη καθώς οι επενδυτές θέλουν να δουν ισχυρά και κυρίως βιώσιμα κέρδη από την εταιρεία, σε μια εποχή που βρίσκεται

αντιμέτωπη με πολλούς ανταγωνιστές όπως η Apple και η Amazon.

Η δέκα ετών εταιρεία έχει αρκετά ατού για να στηρίξει την είσοδο στο χρηματιστήριο: Ένα δημοφιλές brand, ισχυρά έσοδα και πάνω από 40 εκατ. συνδρομητές (διπλάσιος αριθμός από την Apple). Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν περίπου 80% στα 1,95 δισ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας. Για το 2016, αναμένεται να έχουν αυξηθεί κατά 50% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg).

Τα περισσότερα έσοδα της Spotify προέρχονται από τις συνδρομές αλλά και τις διαφημίσεις. Όμως ένα μεγάλο μερίδιο κατευθύνεται προς τα πνευματικά δικαιώματα που καταβάλει στις δισκογραφικές εταιρείες. Κι αυτό αποτελεί πρόβλημα για την εταιρεία, καθώς το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μικρό για μια τεχνολογική εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς (17%-19%).

Keywords
Τυχαία Θέματα