Το «μαύρο μέτωπο» του ΟΟΣΑ

Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ για την έκθεση του ΟΟΣΑ μια παράγραφος μου έκανε εντύπωση. Για αυτό τον λόγο την συγκράτησα. Την παραθέτω εδώ για να την διαβάσουμε μαζί. «(…)

7. Υπερταμείο: Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την ευθυγράμμιση της εταιρικής διακυβέρνησης του Υπερταμείου με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Προϋποθέτει σαφή διαχωρισμό των ρόλων και των ευθυνών μεταξύ διαφόρων διοικητικών οργάνων, καθώς και λειτουργική ανεξαρτησία των διαχειριστών και των εποπτικών αρχών με κατάλληλους ελέγχους

και ισορροπίες για την οικοδόμηση της νομιμότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης και την κακοδιαχείριση».

Η πρώτη μου απορία είναι ή εξής: Τι φοβούνται οι συντάκτες της έκθεσης; Γνωρίζουν ή υποψιάζονται κάτι; Απλώς, μπορεί και να ψυχανεμίζονται … Η δική μου εκδοχή λέει πως προνοούν – όπως τα καλά παιδιά που πριν πεινάσουν μαγειρεύουν … «Η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την ευθυγράμμιση της εταιρικής διακυβέρνησης του Υπερταμείου με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές». Το μικρό αυτό απόσπασμα αν διαβαστεί σωστά στο πλαίσιο των δεδομένων που αποκαλύπτουν οι συμπεριφορές της κυβέρνησης Τσίπρα σχεδόν κραυγάζει για τον κίνδυνο της κομματικής άλωσης.

Υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Και αν υπάρχει πόσο ισχυρό είναι; Στο αφήγημα των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου για την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια τους μήνες του ερχόμενου καλοκαιριού οι προσδοκώμενες ελευθερίες κινήσεων μπορεί για ορισμένους εκ των κομματικών να φθάνουν μέχρι και στην αμφισβήτηση των συμφωνημένων διαδικασιών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε, οι ελευθερίες των κινήσεων των κυβερνητικών – όσο θα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών- θα κατευθύνονται στην κατεύθυνση της καθυστέρησης των απαιτούμενων και αναγκαίων ενεργειών των προγραμμάτων.

Με άλλα λόγια και η καθυστέρηση είναι μια μορφή κομματικής παρέμβασης που παραβιάζει συμφωνίες και υπογραφές και βυθίζει την υπόθεση της ανάκαμψης ξανά στο τέλμα.

Για το τέλος, κράτησα τους λεπτούς υπαινιγμούς για την κακοδιαχείριση και την απάτη - όταν φθάνεις έστω και με υπαινιγμούς σε αυτό το «μαύρο δοχείο» τότε όλα είναι πιθανά και θλιβερά!

Και προσοχή! Δεν τα λέει όλα τούτα το «μαύρο μέτωπο» αλλά ο ΟΟΣΑ! Μάλλον, του χρειάζεται ένα non paper Μαξίμου και ένα tweet δια χειρός Τζανακόπουλου…

Keywords
Τυχαία Θέματα