Το κουαρτέτο αρνήθηκε να παραστεί σε ενημέρωση για το 3ο Μνημόνιο στις Βρυξέλλες


Καμία σημασία δεν έδωσε στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο το «κουαρτέτο» των θεσμών –ΔΝΤ, ΕΜΣ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή- καθώς αρνήθηκαν να στείλουν εκπρόσωπο τους στην νεοσυσταθείσα Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση του 3ου Μνημονίου της Ελλάδας.

Οι

τέσσερις θεσμοί, αρνήθηκαν πλήρως να παραστούν στην ενημερωτική συζήτηση της νέας Ομάδας Εργασίας του Κοινοβουλίου με τον Γιώργο Κατρούγκαλο στις Βρυξέλλες επικαλούμενοι το μικρό χρονικό πλαίσιο ειδοποίησης που είχαν, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκαθάρισε πως εκπρόσωπός της τοποθετείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ομάδα Εργασίας (Monitoring Group) είναι μια τυπική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο της εφαρμογής των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Απαρτίζεται από 38 μέλη, αλλά δεν της αποδίδεται – ακόμη τουλάχιστον – ούτε ενεργός ρόλος στις διαπραγματεύσεις, ούτε θεσμική ιδιότητα για την παρουσίαση επίσημης έκθεσης στην ολομέλεια της Ευρωβουλής.

Η σύσταση της Ομάδας έγινε μετά τη θετική ανταπόκριση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, σε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που διατυπώθηκε σε σχετική επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Γερμανό Πρόεδρο στις 18 Αυγούστου 2015.

Οι ενημερωτικές συζητήσεις δεν αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης, παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης για χαλάρωση του τρέχοντος προγράμματος, ύστερα από ενδεχόμενες βελτιωτικές εισηγήσεις της συγκεκριμένης Επιτροπής. Εξάλλου, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε εκχωρηθεί αυτό το δικαίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την τροποποίηση των όρων δανειακών συμβάσεων με άλλες χώρες της ΕΕ που μπήκαν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα