Το Ισραήλ θρηνεί: Άρχισε η κηδεία του Σιμόν Πέρες

Ηγέτες από 70 χώρες παρίστανται στην κηδεία του ένατου προέδρου στην ιστορία του Ισραήλ, που «έφυγε» πλήρης ημερών στα 93 του χρόνια. Τις πρηγούμενες ώρες, χιλιάδες Ισραηλινοί απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο που άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη.

H κηδεία άρχισε με τη μεταφορά του καλυμμένου με την ισραηλινή σημαία φέρετρου υπό τον ήχο των εβραϊκών επικήδειων προσευχών μέχρι το βήμα,

όχι μακριά από τον τόπο όπου θα ταφεί ο Πέρες στο εθνικό κοιμητήριο στο όρος Χερτζλ. Δείτε live βίντεο εδώ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είναι επικεφαλής 30μελούς αντιπροσωπείας. Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι μεταξύ των παρευρισκομένων.

Τη χώρα μας εκπροσωπεί στην Ιερουσαλήμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Iστορική χειραψία Νετανιάχου - Αμπάς

Τα φλας άστραψαν όταν ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, έδωσαν τα χέρια στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ισραήλ. Η παρουσία του στην κηδεία γίνεται την ώρα που Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συνεχίζουν το διάλογο των κωφών για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αμπάς και Νετανιάχου έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι είναι έτοιμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ταυτόχρονα όμως εκτοξεύσουν αλληλοκατηγορίες για το αδιέξοδο στις διπλωματικές προσπάθειες.

Την Πέμπτη, 50.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν την πλατεία μπροστά από την είσοσο του κτηρίου της Κνεσέτ για να τιμήσουν για τελευταία φορά τον πρώην πρόεδρο

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, έγιναν δεκάδες συλλήψεις Ισραηλινών κα Αράβων υπόπτων, υπό τον φόβο πρόκλησης επεισοδίων. Επί ποδός βρίσκονται 8.000 αστυνομικοί. Παράλληλα, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων έχει αναπτύξει εκατοντάδες πράκτορες.

Δείτε βίντεο με τα επιτεύγματα και τις χαμένες ευκαιρίες του Σιμόν Πέρες, που μαζί με τον Γιτζκάχ Ράμπιν, και τον Γιάσερ Αραφάτ είχαν τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994..

Keywords
Τυχαία Θέματα