Το ισχυρότερο τρίμηνο από το 2011 «έκλεισε» το ευρώ στο $1,1412

Το ισχυρότερο τρίμηνο εδώ και πέντε χρόνια κατέγραψε το ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2016, αψηφώντας τη... λογική που θέλει το ενιαίο νόμισμα να αποδυναμώνεται όσο η ΕΚΤ επεκτείνει τη νομισματική της πολιτική.

Το ευρώ έχει διαγράψει περίπου τη μισή από την πτώση του 2015 έναντι του δολαρίου φέτος, παρά το γεγονός ότι ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κι ότι μειώνει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, το ευρώ ενισχύθηκε κατά 5% το α' τρίμηνο

στα 1,1403 δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2011. Ανήλθε στο 1,1412 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, σε νέο υψηλό από τις 15 Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ενίσχυση του ευρώ μοιάζει με τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να επεκτείνει τη νομισματική της πολιτική. Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας εισήγαγε αρνητικά επιτόκια φέτος, το γεν έχει ενισχυθεί πάνω από 7% έναντι του δολαρίου.

«Εάν όντως ο στόχος ήταν να ωθηθεί το ευρώ χαμηλότερα, αυτό σίγουρα έχει αποτύχει. Η αποτυχία της ΕΚΤ να αποδυναμώσει το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν είναι μοναδική στον κόσμο. Μας δείχνει στην ουσία τους περιορισμούς των νομισματικών πολιτικών όσον αφορά την αγορά ισοτιμίας» αναφέρει ο Alvin T. Tan, αναλυτής της Societe Generale SA στο Λονδίνο.

Το ευρώ θα μπορούσε να ενισχυθεί έως το 1,16 έναντι του δολαρίου τον επόμενο μήνα, εκτιμά ο Tan. Οι εκτιμήσεις της τράπεζας είναι ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,05 μέχρι τα τέλη του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα