Το φράγμα της Μεσοχώρας και η ΔΕΗ

Στα βουνά της νότιας Πίνδου, στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, βρίσκεται ένα γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα που είναι έτοιμο από το 2001, έχει κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ (σε σημερινά χρήματα) αλλά δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ημέρα. Ο λόγος; Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις, ο ελλιπής σχεδιασμός από τη ΔΕΗ, οι αντιδράσεις των κατοίκων ενός μικρού χωριού της Πίνδου και διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και της αδιαφορίας του κράτους.

Όπως αναφέρει η έρευνα, τόσο το φράγμα, όσο και το υδροηλεκτρικό

εργοστάσιο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα παρακάτω αποτελούσαν "έργα κεφαλής" στον αρχικό σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου.

Μέχρι σήμερα, που το έργο έχει πρακτικά ακυρωθεί, έχουν βγει 6 ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ λόγω των αντιδράσεων, ενώ τα νερά του ποταμού εκτρέπονται προσωρινά από μία άλλη σήραγγα σκαμμένη δίπλα από το φράγμα.

Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις το έργο θα έπρεπε να προχωρήσει καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της η ΔΕΗ χάνει ετησίως δυνητικά έσοδα ύψους €25-30 εκατ. από την καθυστέρηση στη λειτουργία του φράγματος και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Αντίστοιχα, η συνολική ενέργεια που θα μπορούσε να παράξει ανέρχεται σε 360GWh/ χρόνο, αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει μια πόλη με το μέγεθος του Περιστερίου. Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την εξάρτηση της ΔΕΗ από «βρώμικες» πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης.

Ενώ το έργο μένει ανολοκλήρωτο, η σήραγγα εκτροπής που μεταφέρει προσωρινά το νερό του Αχελώου κινδυνεύει να φράξει λόγω παλαιότητας, κι αν η λίμνη γεμίσει τότε είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα