Το φάντασμα του Brexit «βυθίζει» τα διεθνή χρηματιστήρια

Πτώση άνω του 2% για τις ευρωπαϊκές αγορές - «Βουτιά» των αποδόσεων κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια – Ράλι για γεν και ελβετικό φράγκο – Στον «χορό των απωλειών» και η Wall Street - «Ισοπέδωση» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με απώλειες άνω του 4%

Ο φόβος του Brexit και των συνεπειών που θα έχει τόσο για τη βρετανική οικονομία όσο και για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της, κατέβαλε, τελικώς τις διεθνείς αγορές,

οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ελεύθερη πτώση και στρέφοντας τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Αποτέλεσμα οι αποδόσεις ομολόγων ισχυρών οικονομιών όπως η γερμανική να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διολίσθησε έως και το 0,011%, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να φθάσει στο 0%!. Σε χαμηλά αρκετών ετών παραμένουν, όμως, και οι αποδόσεις ιαπωνικών και βρετανικών ομολόγων.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων, τα οποία δημοσιοποίησε ο οίκος Fitch, η αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση έχει εκτοξευθεί στα 10 τρισ. δολάρια, ενώ περαιτέρω πίεση στις αποδόσεις προκαλεί και η έναρξη, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, αγοράς εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

«Αποτελεί αποτέλεσμα του συνδυασμού ανησυχιών για το Brexit και όχι και τόσο θετικών στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ», εκτιμά ο Luca Cazzulani, αναλυτής της UniCredit, αναφερόμενος στην εικόνα των αγορών κρατικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα ράλι κατέγραψαν νομίσματα τα οποία θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια, όπως ελβετικό φράγκο και γεν, με τους επενδυτές να παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Όσο για το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κανείς δεν μπορεί, ακόμη, να προβλέψει με σιγουριά το αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit και αυτών που επιθυμούν την παραμονή στην Ένωση, είναι τόσο μικρή που μπορεί να ενταχθεί και στα πλαίσια ενός στατιστικού λάθους.

Όπως, όμως, έχουν προειδοποιήσει κορυφαίοι επενδυτές όπως ο Τζορτζ Σόρος, το Brexit μπορεί να προκαλέσει σεισμό στις διεθνείς αγορές και ως εκ τούτου η δική του επενδυτική εταιρεία στρέφεται στην ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει ο χρυσός.

Οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι απόλυτα φυσικό, είναι αυτές που αντέδρασαν περισσότερο αρνητικά στο ενδεχόμενο ενός Brexit. Πτώση άνω του 2% σημείωσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με τον DAX 30 να ακολουθεί ανάλογη πορεία και να χάνει το ψυχολογικό στήριγμα των 10.000 μονάδων. Απώλειες 1,8% για τον βρετανικό FTSE 100.

Στο «κόκκινο» και η Wall Street, η οποία, όμως, επιδεικνύει περισσότερη αυτοσυγκράτηση, με τη μέση πτώση να φθάνει στο 0,8% και οι ρευστοποιήσεις να επικεντρώνονται κατά κύριο λόγω στις μετοχές χρηματοπιστωτικών ομίλων.

«Ισοπέδωση» για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρό ξεπούλημα προκλήθηκε στο χρηματιστήριο της Αθήνας, μια ημέρα μετά την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, και μάλλον δεν ευθύνεται η φημολογία στην Ευρώπη για επικείμενο Βrexit και τα τραπεζικά προβλήματα στην Ευρώπη. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 4,18% φθάνοντας τις 619 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται πραγματικό σφυροκόπημα πωλήσεων. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Keywords
Τυχαία Θέματα