Το... άνοιγμα της κάλπης περιμένει η Wall Street

Σχεδόν απόλυτα σταθεροποιητικά κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, με τις εκλογές να παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, αν και υπήρξαν, σήμερα, σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν την αμερικανική οικονομία.

«Κανείς δεν θέλει να κάνει κάτι σήμερα. Όλοι περιμένουν την Τρίτη», ξεκαθαρίζει ο JJ Kinahan, στρατηγικός αναλυτής της TD Ameritrade και προσθέτει «την ερχόμενη εβδομάδα θα δείτε τη Wall Street να προχωρά στη... στέψη νικητών και ηττημένων. Αυτό που εννοώ είναι ότι θα δείτε τους επενδυτές να αλλάζουν τις

κλαδικές τους τοποθετήσεις με αξιοθαύμαστη ταχύτητα».

Κέρδη 0,16% για τον Dow Jones στις 17.953 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,26% στις 2.049 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται κατά 0,22% υψηλότερα στις 5.069 μονάδες.
Εκ νέου στα ύψη ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος ενισχύθηκε σήμερα άνω του 1% και διαμορφώνεται στο 22,4. Σημειώνεται ότι ο δείκτης έχει ενισχυθεί σχεδόν 40% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις και η αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής των αμερικανικών εκλογών, συνεχώς αυξάνει με τους αναλυτές, πάντως, να τάσσονται σαφώς υπέρ της Χ. Κλίντον. Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup, η εκλογή του κ. Τραμπ θα οδηγήσει σε άμεση πτώση 5% τον δείκτη S&P 500.

«Μεικτή» η ανακοίνωση για την αγορά εργασίας, με την αμερικανική οικονομία να δημιουργεί 161.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα έφθαναν στις 175.000. Ταυτόχρονα, όμως, το ωρομίσθιο στο ίδιο διάστημα ενισχύθηκε κατά δέκα σεντς, δηλαδή κατά 2,8% σε ετήσια βάση.

Διαφορετική πορεία ακολουθούν τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να ενισχύεται οριακά στο 0,81% και του 10ετούς να φθάνει στο 1,79%. Σταθεροποίηση για τον δείκτη δολαρίου, με το ευρώ να φθάνει στο 1,109 δολ. και το δολάριο κοντά στα 102,9 γεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα