Το αγγελιόσημο στο επίκεντρο της συνάντησης Κατρούγκαλου –εκπροσώπων ΜΜΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας στις 9πμ με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των εργαζόμενων θα συζητηθεί πως μπορεί να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου,

το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί.

Αναφερόμενος συνολικά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή,ο υπουργός δήλωσε ότι «πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, «λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».Aπό την περασμένη Πέμπτη άρχισε να στήνεται η επιχείρηση «σκούπα» για τη μεταφορά των αποθεματικών των ταμείων , των νοσοκομείων και των δημοσίων οργανισμών προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης οικονομικής ασφυξίας . Το σκηνικό θυμίζει το Μάιο του 2015 όταν η κυβέρνηση είχε σαρώσει τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και των περιφερειών , πιέζοντας τα διοικητικά συμβούλια να εγκρίνουν τη μεταφορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ .

Την Πέμπτη εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ΕΥΔΑΠ η μεταφορά ποσού , με το επιχείρημα ότι το επιτόκιο που χορηγεί η ΤτΕ είναι υψηλότερο ,3,70%. Την ίδια μέρα εστάλη έγγραφο στα νοσοκομεία όλης της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα .

Το ίδιο κυβερνητικό αίτημα απευθύνθηκε και στον ελλειμματικό Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που έχει τεράστιες οφειλές προς τρίτους, επικαλούμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015.

Χθες το μεσημέρι εγκρίθηκε η μεταφορά 67 εκατ. ευρώ από το Ταμείο της Βουλής σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα , ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης που έδωσε τη σχετική έγκριση, τόνισε ότι αν αυτό είχε γίνει από πέρυσι, το Ταμείο της Βουλής θα είχε ενισχυθεί με 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αρνηθεί τη μεταφορά χρημάτων.

Το σαφάρι δεν έχει τέλος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ρευστότητα για την κάλυψη των αναγκών καθώς όπως επισήμανε και ο Ρέγκλινγκ, η ρευστότητα στην Ελλάδα «γίνεται για άλλη μια φορά οριακή». Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, δημιούργησαν και πάλι οριακές καταστάσεις. Πάντως ακόμη και αν κλείσει μέσα στην εβδομάδα η αξιολόγηση η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκταμιεύσει πριν τον Ιούνιο του 2016.

Το επιχείρημα που επικαλείται η κυβέρνηση στις επιστολές της προς τις διοικήσεις οργανισμών είναι ότι η μεταφορά είναι προς όφελός τους αφού το επιτόκιο είναι υψηλότερο και ότι είναι διασφαλισμένα τόσο τα κεφάλαιά τους όσο και η άμεση επιστροφή των χρημάτων τους αν παραστεί ανάγκη.

Από τους πρώτους στόχους όπως και πέρυσι ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ. Με απόφαση του ΔΣ του οργανισμού που ελήφθη δια περιφοράς μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ 100 εκατ. ευρώ.

Ανάλογο αίτημα για μεταφορά διαθεσίμων υπεβλήθη σ το Ταμείο Νομικών.

Η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει 10 δισεκ. καταθέσεις, τα νοσοκομεία 448 εκατ. η τοπική αυτοδιοίκηση 2,3 δισεκ. και τα ασφαλιστικά Ταμεία 2,44 δισεκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν δίνει ουσιαστικές απαντήσεις αλλά μόνο με μια ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας κρύφτηκε πίσω από το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2015 υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τυπική υποχρέωση των νοσοκομείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα