Το αγκάθι της ΔΕΗ

Το αγκάθι της δεσπόζουσας θέσης δεν θα ξεπεραστεί και τόσο εύκολα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΗ να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Η έρευνα που έχει ξεκινήσει απο τις Βρυξέλλες πέραν όλων των άλλων έχει να κάνει με το "πολιτικό πρόβλημα" του μέλλοντος της ΔΕΗ αλλά και εν γένει της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Μπορεί να μην αποδειχθεί η χρήση της δεσπόζουσας θέσης στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής αλλά τα τραύματα θα είναι πολλαπλά για την ΔΕΗ και κυρίως για την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να δώσει απαντήσεις διαφορετικές απο το άμεσο παρελθόν.

Η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Από τη 14/2/2017 κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διενεργεί έλεγχο στη ΔΕΗ σύμφωνα με το Άρθρο 20 του Κανονισμού 1/2003 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο έλεγχος διενεργείται δυνάμει σχετικής απόφασης της Επιτροπής με ημερομηνία 1.2.2017 για υποτιθέμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής.

Η Διοίκηση της Επιχείρησης σεβόμενη τις κοινοτικές διαδικασίες, όργανα και θεσμούς παρέχει στους ελεγκτές κάθε δυνατή συνδρομή για τη διευκόλυνση του έργου τους.

Άλλωστε, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, αυστηρά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων και των κωδίκων".

Το θέμα ανέκυψε με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων την 14η Φεβρουαρίου 2017 στις εγκαταστάσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταφορά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι οι υπό έλεγχο εταιρείες μπορούν να έχουν εμπλακεί σε πρακτικές που παραβιάζουν τους κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό που ισχύουν στην ΕΕ (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Η Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για προκαταρκτικό έλεγχο, ο οποίος δεν πρόκειται να οδηγήσει κατ' ανάγκη σε επιβολή προστίμου στις εταιρείες υπό εξέταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα