Τι συμβαίνει με τη Dolphin

Της Στεφανίας Σούκη

Εως το τέλος του 2019 ο όμιλος της Dolphin θα πρέπει να έχει πουλήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, είτε πρόκειται για κύριες είτε για δευτερεύουσες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων τουριστικών έργων που προωθεί στην Ελλάδα.

Αυτό επισημαίνεται στην επίσημη ενημέρωση της Dolphin Capital

Investors στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου, επιπλέον το διοικητικό συμβούλιο ενημερώνει για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για την ημερομηνία λήξης της εταιρείας: "Το διοικητικό συμβούλιο δεν πιστεύει ότι η συνέχιση της εταιρείας, όπως είναι συγκροτημένη σήμερα (σε συνέχεια της στρατηγικής του Ιουνίου 2015 και χωρίς προσδιορισμένη διάρκεια ζωής) εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μετόχων και συστήνει οι μέτοχοι να ψηφίσουν κατά της συνέχισης της εταιρείας υπερψηφίζοντας τη νέα στρατηγική".

Σημειώνεται εδώ ότι η στρατηγική έως τον Ιούνιο του 2015 περιελάμβανε την επικέντρωση της εταιρείας στα βασικά της έργα και την πώληση δραστηριοτήτων που δεν εντάσσονταν στις κύριες δραστηριότητες. Ο διαχωρισμός σε βασικά και μή βασικά έργα με ρευστοποίηση των τελευταίων είχε κριθεί το προηγούμενο διάστημα απαραίτητος, με στόχο την εξασφάλιση αποδόσεων για τους μετόχους και την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας. Στα βασικά έργα της εταιρείας ήταν το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Kilada Hills στο Πόρτο Χέλι το οποίο μάλιστα έχει λάβει και το χαρακτήρα στρατηγικής επένδυσης, το Kea Resort στην Κέα (για το οποίο εδώ και καιρό ο όμιλος βρισκόταν σε αναζήτηση εταίρου), το Playa Grande στη Δομινικανή Δημοκρατία και το Pearl Island στον Παναμά, ενώ στα δευτερεύοντα έργα του ομίλου ήταν μεταξύ άλλων το project της Κρήτης για τη χώρα μας, στην Κροατία και την Τουρκία.

Πλέον, με τη νέα στρατηγική που έχει υιοθετηθεί από το διοικητικό συμβούλιο,παύει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε κύρια και δευτερεύοντα περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία στόχος είναι να ρευστοποιηθούν για να δώσουν έσοδα στους μετόχους.

Κατά τη διάρκεια της ''περιόδου εκποίησης'' το δ.σ. εκτιμά ότι η εταιρεία μπορεί να επιτύχει ακαθάριστα έσοδα από 190 εκατ. ευρώ έως 310 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχετικών εξόδων κ.τ.λ. τα ποσά αυτά θα κυμανθούν από 135 εκατ. εώς 235 εκατ. ευρώ διαθέσιμα προς τους μετόχους.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Νοέμβριο η εταιρεία, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τη ρευστότητά της, είχε ανακοινώσει την πώληση, ενός εκ των βασικών της έργων, του Playa Grande Golf & Resort στη Δομινικανή Δημοκρατία σε επενδυτικό σχήμα υπό τη Third Point LLC, που επισημοποιήθηκε σήμερα. Η τελευταία αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο της DCI με ποσοστό συμμετοχής 20,02%.

Τι απαντά η Dolphin

Από την πλευρά της, η εταιρεία, σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που εμφανίστηκαν σήμερα στον ελληνικό τύπο, γνωστοποιεί, με ανακοίνωσή της ότι:
1. Η Dolphin Capital Investors ήδη από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το Δεκέμβριο του 2005 είχε δημιουργηθεί με την μορφή ενός closed end fund, με δεκαετή διάρκεια ζωής (έως το Δεκέμβριο του 2015), και με στόχο (όπως εξάλλου όλων των σχετικών funds) να επενδύει, να αναπτύσσει και στη συνεχεία να διαθέτει προς πώληση τα έργα της δημιουργώντας υπεραξία για τους μετόχους.

2. Τον Ιούνιο του 2015, στα πλαίσια σχετικής αύξησης κεφαλαίου 75 εκατ. ευρώ αποφασίστηκε με έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων να παραταθεί η διάρκεια της και μετά το Δεκέμβριο του 2015 έτσι ώστε να αναπτυχθούν τα κύρια έργα της εταιρίας και συγκεκριμένα τα Playa Grande (στη Δομινικανή Δημοκρατία), Pearl Island (στον Παναμά), Amanzoe, Kilada Hills και Κέα (στην Ελλάδα) και να πωληθούν τα λοιπά της έργα.

3. Η εν λόγω γενική συνέλευση προέβλεπε σαφώς και μια νέα γενική συνέλευση μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 έτσι ώστε να αποφασισθεί το μέλλον της εταιρίας με βάση και τα αποτελέσματα του 18μηνου.

4. Στο διάστημα αυτό των 18 μηνών η εταιρία:
a. Πούλησε τη συμμετοχή της στην Aristo Developers Ltd στην Κύπρο,
b. Πούλησε το Playa Grande (στη Δομινικανή Δημοκρατία)
c. Αποπλήρωσε πλήρως το σύνολο του δανεισμού της (πάνω από 90 εκατ. ευρώ) έτσι ώστε σήμερα να μην έχει το παραμικρό δάνειο και να είναι, όπως αναφέρει η ίδια, σε πλεονεκτική χρηματοοικονομική θέση
d. Ολοκλήρωσε την τελική αδειοδότηση των έργων της Pearl Island, Kilada Hills και Κέα καθιστώντας τα έτσι ώριμα για πώληση ή κοινοπρακτική ανάπτυξη με άλλους επενδυτές.
e. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην ανάπτυξη των έργων στην Κοιλάδα Αργολίδας (Kilada Hills Golf Resort), και στην Κέα (5-άστερο ξενοδοχείο με τουριστικές κατοικίες), αυτά προχωρούν κανονικά, με σκοπό να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019.

5. Εν όψει λοιπόν των ανωτέρω ''ιδιαίτερα θετικών'', όπως τις χαρακτηρίζει η διοίκηση της Dolphin, εξελίξεων για την εταιρία, η νέα στρατηγική που προτείνεται προς έγκριση στους μετόχους στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετά από σχετική συμφωνία του Διαχειριστή της εταιρείας και των κυρίων μετόχων αυτής που ήδη έχουν δεσμευθεί να υπερψηφίσουν την πρόταση της εταιρίας, ουσιαστικά ανανεώνει τα περιθώρια λειτουργίας της εταιρίας για τουλάχιστον 3 (τρία) ακόμη έτη έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα και να είναι σε θέση να πωλήσει χωρίς πίεση χρόνου το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο και να διανείμει τις σχετικές υπεραξίες στους μετόχους της.

6. Η υποστήριξη άλλωστε των μετόχων της εταιρίας προς αυτήν προκύπτει σαφώς και από την άνοδο κατά 60% της τιμής της μετοχής της τον τελευταίο μήνα, τη διατήρηση των θέσεων στην εταιρία από το σύνολο των θεσμικών επενδυτικών για πολυετή διάρκεια αλλά και την δέσμευση των μετόχων να στηρίξουν της εταιρία για την υλοποίηση της νέας στρατηγικής της.

7. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αλλάζει η στρατηγική της εταιρίας. Η στρατηγική αναπροσαρμόζεται συχνά ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς και προς το όφελος των μετόχων της, πράγμα που θα εξακολουθήσει να γίνεται και στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα