Τι συμφώνησαν στο ολιγόλεπτο τετ α τετ Τσίπρας – Σόιμπλε

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Η αντιπαράθεση Τσίπρα-Σόιμπλε και η φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών "είναι η εφαρμογή ηλίθιε", έκλεψε την παράσταση στο Νταβός και προκάλεσε εκτεταμένα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Τσίπρας και Σόιμπλε διαφώνησαν στο στρογγυλό τραπέζι για «Το μέλλον της Ευρώπης», σε ό,τι αφορά την οικονομία και τον ρόλο του ΔΝΤ, εντούτοις συμφώνησαν στο προσφυγικό καθώς

επίσης στην γενική παραδοχή ότι "χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη". Σύμφωνα με ελληνικές πηγές πέρα από την αντιπαράθεση στο τραπέζι οι δύο άνδρες είχαν ολιγόλεπτο τετ α τετ όπου συμφώνησαν για την «περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας στο προσφυγικό αλλά και το ελληνικό πρόγραμμα». Το Μέγαρο Μαξίμου στις διαρροές του προβάλλει ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ελπίζω οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος».

Οι ελληνικές πηγές πάντως υποβάθμισαν την αναφορά του κ. Σόιμπλε θεωρώντας ότι δεν αφορούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο διεθνής Τύπος πάντως έδωσε μεγάλη έκταση στην αποστροφή και γενικότερα στην αντιπαράθεση των δύο, αλλά και στο ότι συμφώνησαν - όπως δεν κάνουν συχνά - στο προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας, κατά την διάρκεια της συζήτησης επέρριψε στο ΔΝΤ υπερβολική σκληρότητα και εξέθεσε την θέση του ότι δεν θεωρεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αναγκαία αλλά στο τέλος συμφώνησε. «Δεν θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να τακτοποιήσουν την ελληνική κρίση χωρίς το ΔΝΤ;», ρώτησε ο συντονιστής της συζήτησης αλλά ο ο κ. Σόιμπλε δεν τον άφησε να αποτελειώσει τη φράση λέγοντας «όχι» κουνώντας το κεφάλι. Έδειξε προς την Λαγκάρντ που καθόταν στο ακροατήριο και είπε ότι εκείνη ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και ο ίδιος δεν επιθυμούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όμως το αποφάσισε η Μέρκελ και είχε δίκιο, αφού η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά από μακρά συζήτηση συμφωνήθηκε το ΔΝΤ να παραμείνει, η Αθήνα συμφώνησε, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμετεχόντων θεσμών για τη συνέχεια και ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα όταν η ΕΚΤ, η Επιτροπή, οι ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ συζητούν και πρέπει να συμφωνήσουν σε συμβιβασμούς.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πάντως δεν άφησε αμφιβολία, ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να παίρνει βοήθεια και περαιτέρω πιστώσεις μόνο αν παραμείνει το ΔΝΤ, διαφορετικά πρέπει να ξαναζητήσει ψηφοφορία από το γερμανικό Κοινοβούλιο και δεν θα το κάνει γιατί όλοι θα τον ρωτήσουν αν τρελάθηκε. Το να ζητά κανείς να φύγει το ΔΝτ θα είναι σα να γυρίζει με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη, είπε ο κ. Σόιμπλε. Ο Τσίπρας από την πλευρά του απάντησε «Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να επιχειρεί κανείς να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Αλλά δεν είμαι και υπέρ ότι πρέπει να μείνει το δωμάτιο στο σκοτάδι. Πρέπει να απομακρύνει τους δυναμίτες και να ανάψει το κερί».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά το βάρος που σηκώθηκε ήταν τεράστιο«. «Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας«, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Γι' αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας. Η Ελλάδα, αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα της Ευρώπης. Πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες. Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δανείζεται με 7% και μια ευρωπαϊκή με 1%. Πρέπει να βάλουμε κοινούς κανόνες στο φορολογικό και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται. «Για να γίνει η Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να υλοποιούνται αυτά που συμφωνήθηκαν», επανέλαβε και παραφράζοντας τη γνωστή ρήση είπε: «Είναι η εφαρμογή, ανόητε...».

Σύμπλευση στο προσφυγικό

Πάντως Τσίπρας και Σόιμπλε συμφώνησαν για το προσφυγικό ότι είναι ντροπή για την Ευρώπη να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης, για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο και ένας αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε «...δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές. Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς...Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί». Ωστόσο έμμεσα φάνηκε να δείχνει προς την πλευρά της Ελλάδας όταν είπε ότι «..αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, θα έχουμε πρόβλημα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι απαράδεκτο η εναλλακτική να είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια, δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατικά συστήματα».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μιλώντας στο ίδιο πάνελ αναφέρθηκε στην τρομοκρατίας λέγοντας ότι «πρέπει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά...Είμαστε σε παγκόσμιο πόλεμο και πρέπει οι Ευρωπαίοι να ανταποκριθούν. Χρειάζονται τα μέσα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ανταλλαγή πληροφοριών. Η ασφάλεια και η τρομοκρατία θα είναι από τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να «ωριμάσουμε» τις πολιτικές μας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα