Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπεται για δημοπρασίες ενέργειας, ηλεκτροπαραγωγή και ΑΔΜΗΕ

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται τα εργαλεία για την υλοποίηση της πολιτικής στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που έχουν να κάνουν με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), καθώς και τη θέσπιση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) που αφορούν τις αποζημιώσεις για την διαθεσιμότητα στο σύστημα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ταυτόχρονα, απαλλάσσεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης η κατανάλωση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή και από το 2017 μειώνεται ο ΕΦΚ

στο φυσικό αέριο για την παραγωγή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του newmoney.gr. Για τις χρήσεις, πέραν της οικιακής κατανάλωσης, θα εφαρμόζεται κλιμακωτός ΕΦΚ ανάλογα με την κατανάλωση.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, το νέο πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας Holding στην οποία θα εισφερθεί το 51% από τη ΔΕΗ και στην οποία εταιρεία μετοχικό συμφέρον θα αποκτήσουν στη συνέχεια και οι μέτοχοι της ΔΕΗ. Ποσοστό 20% θα μεταβιβαστεί σε στρατηγικό επενδυτή.

Το ανώτατο ποσοστό που μπορεί να συγκεντρώσει ο στρατηγικός επενδυτής μπορεί να φτάσει το 24%, μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί την προηγούμενη σχεδιαζόμενη πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ καταργεί και την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Με βάση το νομοσχέδιο, η πρώτη δημοπρασία θα γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 και θα δημοπρατηθεί το 8% του συνολικού όγκου κατανάλωσης στη λιανική αγορά το προηγούμενο έτος (2015).

Στη συνέχεια, το 2017 θα δημοπρατηθεί το 12%, το 2018 το 13% και το 2019 το 13%.

Ο νόμος προβλέπει ότι εάν η απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ υπερβαίνει τις 2 μονάδες το στόχο του αντίστοιχου εξαμήνου τότε η ΡΑΕ θα προβεί σε μείωση των ποσοτήτων, όπως εάν αντίστροφα υπολείπεται του στόχου τότε οι ποσότητες θα αυξάνονται.

Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι επιλέξιμοι προμηθευτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού. Αντίθετα δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις δημοπρασίες της ΔΕΗ και των επιλέξιμων (μεγάλων) βιομηχανικών καταναλωτών.

Αναλυτικά πώς θα γίνει ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ

Τα βήματα διαχωρισμού είναι τα εξής:

Αύξηση κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, μείωση κεφαλαίου κατά ποσό ίσο που θα προκύψει από την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών της και την καταβολή στη ΔΕΗ του ποσού που θα αποδεσμευτεί από τη μείωση. Με απόφαση της ΓΣ θα γίνει συμψηφισμός των οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ εξαιρουμένων των οφειλών από τις συναλλαγές στην αγορά ενέργειας.

Τέλος Ιουνίου με απόφαση της ΓΣ της ΔΕΗ εγκρίνεται η πώληση του 25% στην εταιρεία του Δημοσίου, η πώληση του 20% σε στρατηγικό μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού και η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών

Μετά τη σύστασή της εταιρείας με απόφαση της ΓΣ της εταιρείας συμμετοχών προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με τη ΔΕΗ να εισφέρει σε είδος στην εταιρεία συμμετοχών τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ. Ο διεθνής διαγωνισμός για το στρατηγικό γίνεται με ευθύνη και επιμέλεια της ΔΕΗ

Με απόφαση της ΓΣ των μετόχων η ΔΕΗ θα εγκρίνει τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου με σκοπό την εις είδος διανομή στους μετόχους της οι οποίοι θα πάρουν μετοχές της εταιρείας συμμετοχών.

Η πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία του Δημοσίου και η πώληση του 20% σε στρατηγικό διενεργείται από τη ΔΕΗ

Η δημόσια διεθνής πρόσκληση από τη ΔΕΗ θα εκδοθεί σε ένα μήνα από τη διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ενώ σε 5 μήνες θα έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής που πρέπει να είναι πιστοποιημένος διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Η συμφωνία πώλησης προβλέπεται να υπογραφεί σε 8 μήνες από την πρόσκληση.

Σημειώνεται ότι ο νόμος περιλαμβάνει επίσης τις προβλέψεις για τη δημιουργία της νέας εταιρείας του δημοσίου που θα συσταθεί για να είναι ο βασικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ. Προβλέπεται επίσης ότι η εταιρεία συμμετοχών προβλέπεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

ΑΔΙ

Αναφορικά με τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), το νομοσχέδιο ορίζει 45 ευρώ ανά κιλοβάτ για τη διαθέσιμη ισχύ κάθε μονάδας και με ανώτατο όριο καταβολής τα 15 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα παραγωγής. Το μέγιστο κόστος του μηχανισμού ορίζεται στα 225 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα