Τι περιμένουν οι χρηματιστές για τη συνεδρίαση της Τετάρτης

Συνέχιση της μεταβλητότητας στο ΧΑ περιμένουν και σήμερα οι αναλυτές των χρηματιστηριακών εστιάζοντας κυρίως στο τέλμα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης απ' το Κουαρτέτο αλλά και το γενικότερο αρνητικό περιβάλλον που επικρατεί στην Ευρώπη εις βάρος κυρίως των τραπεζικών μετοχών.

Ο Μάνος Χατζηδάκης απ' την BETA AXEΠΕΥ πάντως δεν αποκλείει την ανοδική αντίδραση της αγοράς κατά την έναρξη της συνεδρίασης μετά το ισχυρό “μάζεμα” που έκανε χθες το ΧΑ κατά την τελευταία ώρα

της συνεδρίασης περιορίζοντας περίπου στο μισό τις απώλειες.

«Η αβεβαιότητα επανήλθε στο προσκήνιο για το εάν η Ελλάδα μπορεί έγκαιρα να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους πιστωτές για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο ο ΓΔ χθες διατήρησε τις μισές περίπου απώλειες που έφθασε να καταγράφει ενδοσυνεδριακά υποχωρώντας πρόσκαιρα και κάτω απ' τις 440 μονάδες, με ένα ισχυρό «finish» της αγοράς».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη αυτό ίσως δείχνει ότι σήμερα θα υπάρξει το πρωί μία προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης της αγοράς. «Η αντίδραση της τελευταίας ώρας στη χθεσινή συνεδρίαση ίσως έχει και συνέχεια κατά το άνοιγμα της αγοράς σήμερα βασιζόμενη πάνω στα υπερπουλημένα τεχνικά σημεία.

Όπως σημειώνει οι απώλειες απ' την 1η Φεβρουαρίου 19,1% συνδέεται και με το αρνητικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Απ' την πλευρά του ο Νίκος Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ υπογραμμίζει ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο ΧΑ. Γράφει σχετικά:

«Σε πτώση χωρίς χαλινάρι έχει μετατραπεί η τελευταία καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, η οποία πυροδοτήθηκε από το ‘’sell off’’ στις ελληνικές τράπεζες. Το κλείσιμο χθες ήταν και πάλι σε έντονα αρνητικό έδαφος στο -2,89% με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα των 95,77εκ.ευρώ. Οι χθεσινές ενδοσυνεδριακές απώλειες προσέγγισαν τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας λύγισαν εν μέσω ενός μικρού πανικού που επικράτησε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Είναι γεγονός ότι η ψυχολογία της αγοράς στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και αυτό οδηγεί σε ακραία μεταβλητότητα την οποία βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Το βασικό μας σενάριο εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει την αξιολόγηση το δυνατόν συντομότερα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χώρα θα εισέλθει άμεσα σε έναν «ενάρετο» οικονομικό κύκλο. Το ΧΑ, ωστόσο, ενδεχομένως να προσπαθήσει να το προεξοφλήσει. Πρώτα η αξιολόγηση».

Τέλος η Euroxx στο πρωινό της σχόλιο υπογραμμίζει ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί με επίκεντρο τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα