Τι κρύβουν τα σχέδια για έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων

Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η τρόικα έχουν βάλει στόχο να εκδοθούν νέα ελληνικά ομόλογα το ταχύτερο δυνατόν και πάντως πριν τις ευρωκλογές στα τέλη Μαΐου του 2014. Ο στόχος είναι τριπλός: Να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναδανειστεί με νέα ομόλογα χωρίς να χρειαστεί

νέο πακέτο χρηματοδότησης, να κερδίσει “πόντους” η κυβέρνηση με μια επιτυχία, αλλά και η ευρωζώνη να δείξει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα πετυχαίνει και ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μια “ευρωπαϊκή τραγωδία” αλλά μια “ευρωπαϊκή επιτυχία”.

Ο σχεδιασμός, μάλιστα, προβλέπει ότι η νέα απόπειρα για έκδοση ελληνικών ομολόγων θα γίνει αμέσως μετά το νέο “κούρεμα” στο χρέος που η Ελλάδα οφείλει στον επίσημο τομέα (Official Sector Involvement - OSI). Το σκεπτικό είναι ότι μετά το OSI το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο, οπότε οι νέες εκδόσεις ομολόγων θα γίνουν ασφαλείς.

Για την ελληνική κυβέρνηση η επιδίωξη είναι να εμφανίσει "επιτεύγματα" για να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να επιβιώσει.

Αλλά και οι παραδοσιακές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις θέλουν να παρουσιάσουν επιτυχίες για να ανακόψουν τη μεγάλη ήττα που βλέπουν να έρχεται στις επόμενες ευρωεκλογές.

Η λιτότητα και οι σκληρές πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, η υψηλή ανεργία και η μείωση του βιοτικού επιπέδου ενισχύουν τις αντιευρωπαϊκές τάσεις στο Νότο, ενώ και στο Βορρά, η δυσαρέσκεια μεγαλώνει καθώς η εκεί προπαγάνδα έχει πείσει τους πολίτες ότι επιβαρύνονται με τα προβλήματα των άλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, παρότι δεν έχει κεντρική σημασία πλέον στο ευρωπαϊκό πολιτικό παιχνίδι, αποτελεί ένα “παράδειγμα” και έχει τη σημασία του.

Είναι αμφίβολο, όμως, ότι με τέτοια “διαφημιστικά κόλπα” μπορεί να ανακοπεί η βαθιά μεταστροφή των κοινωνιών που βλέπουν πλέον την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως πηγή προβλημάτων και όχι πια ευμάρειας και προόδου.

Ειδικά στην Ελλάδα είναι πολύ αμφίβολο ότι η όποια πρόοδος στο μέτωπο των χρηματοικονομικών δεικτών και η επάνοδος στις αγορές μπορεί να μετριάσει την απόγνωση της κοινωνίας και την αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο.

Το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να εκδώσει νέα ομόλογα και πότε είναι τελείως αδιάφορο για το μέσο νοικοκυριό, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη στρατιά των ανέργων που ολοένα μεγαλώνει.

Πολύ περισσότερο που η περίφημη “βελτίωση” που υποτίθεται ότι παρουσιάζει η εικόνα στην Ελλάδα και η υποχώρηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων οφείλονται περισσότερο στο άφθονο χρήμα που “τυπώνουν” οι κεντρικές τράπεζες, παρά σε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στην πραγματική οικονομία.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα