Τι κρύβει το πανηγύρι της έκδοσης ελληνικού ομολόγου

Γιατί οι επενδυτές που δεν πλησίαζαν τα ελληνικά ομόλογα το 2010 όταν το χρέος της χώρας ήταν στο 120% του ΑΕΠ, στριμώχνονται να τα αγοράσουν τώρα που έχει φτάσει στο 170% του ΑΕΠ;

Η απάντηση είναι ότι τώρα υπάρχει η πολιτική δέσμευση των εταίρων -κατά βάση των Γερμανών- ότι θα γίνει στο μέλλον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο, αλλά και ότι αποκλείεται να ξαναθιγούν τα ιδιωτικά ομόλογα (όπως έγινε με το κούρεμα

του χρέους το 2012).

Οι Γερμανοί “βάζουν πλάτη” για να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η τελευταία βαίνει προς ήττα στις ευρωεκλογές. Αλλά και για να βρει επιχειρήματα η κυρία Άνγκελα Μέρκελ ότι η πολιτική της αποδίδει -παρά το τεράστιο κοινωνικό κόστος που συσσωρεύει και την κριτική που δέχεται πανταχόθεν. Ταυτόχρονα είναι και ένα μήνυμα προ το μέσο Γερμανό ότι οι χώρες της περιφέρειας -ακόμα και η Ελλάδα- βρίσκουν το δρόμο τους οπότε η βοήθεια προς τις χώρες αυτές δεν είναι “χαμένα χρήματα”.

Δεν είναι, βέβαια, καθόλου τυχαίο ότι στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου πρωτοστατεί η Deutsche Bank, ούτε ότι γίνεται μια μέρα πριν η Γερμανίδα καγκελάριος βρεθεί στην Αθήνα.

Αυτή η πολιτική δέσμευση των Γερμανών είναι και η βασική αιτία της επιτυχίας της έκδοσης και όχι η υποτιθέμενη “έξοδος από την κρίση” ή η “ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”. Η ελληνική οικονομία παραμένει σε αδιέξοδο, χωρίς να έχουν φανεί προϋποθέσεις ανάκαμψης παρά το γεγονός ότι η πτώση μοιραία κάποια στιγμή φτάνει στον “πάτο”.

Βοηθούν πολύ το αγγλικό δίκαιο και η συγκυρία, καθώς η συμπίεση των αποδόσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα και η “δίψα” των επενδυτικών κεφαλαίων για καλό τόκο καθιστά ελκυστικούς τους ελληνικούς τίτλους, που έχουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο από τους αντίστοιχους πορτογαλικούς ή ιταλικούς.

Σημειωτέον ότι τα ελληνικά ομόλογα προσφέρονται και για πολύ ενδιαφέρον κερδοσκοπικό παιχνίδι (trading). Κάθε επόμενη έκδοση θα γίνεται σε χαμηλότερο επιτόκιο (ανεβάζοντας τις τιμές των προηγούμενων), ενώ εφόσον προσδιοριστεί ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, η τιμή των ομολόγων πιθανότατα θα κινηθεί ανοδικά.

Ασφαλώς από τεχνική σκοπιά, η έκδοση ελληνικών ομολόγων παρέχει ορισμένα πλεονεκτήματα χρηματοοικονομικής κυρίως φύσεως, σε ότι αφορά την εξομάλυνση των προσδοκιών και τη μείωση των αβεβαιοτήτων, γεγονός που ωφελεί κυρίως των ιδιωτικό τομέα και την πρόσβασή του στις αγορές και τη χρηματοδότηση.

Επίσης, η επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές σημαίνει ότι καλύπτονται οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί η χώρα σε στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Όμως, η αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους είναι μια άλλη υπόθεση η οποία δεν ευνοείται -αλλά ούτε επιβαρύνεται επί της ουσίας- από την έκδοση ενός ομολόγου. Είναι πάντως αδύνατον να υποστηρίξει κάποιος ότι μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος με εκδόσεις ομολόγων, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει μια γενναία μείωση των οφειλών και εάν δεν υπάρξει ένα ριζικά διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα το οποίο θα εξασφαλίζει την επάνοδο σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα