Τι κρύβει η νέα επίθεση Τόμσεν

Γιώργος Σώζος

Η νέα σκληρή παρέμβαση του Πολ Τόμσεν με το άρθρο του στο μπλογκ του ΔΝΤ οδήγησε την Κομισιόν να πάρει αποστάσεις από τις θέσεις του, αναδεικνύοντας ένα πιθανό ρήγμα στους κόλπους των δανειστών, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα προκαλέσει μια ευνοϊκή παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ,

αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανόν προς το παρόν.

Η παρέμβαση Τόμσεν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δείχνει επίσης ότι στο εσωτερικό του ΔΝΤ υπάρχει μια τάση η οποία επιδιώκει την απεμπλοκή του Ταμείου από τα ευρωπαϊκά πράγματα.

Την άποψη αυτή φέρεται να στηρίζει και ο ίδιος ο κ. Τόμσεν, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες που του καταλογίζονται διότι εκείνος ήταν από το 2010 άμεσα υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο ύστερα από επτά χρόνια παραμένει σε αδιέξοδο, ενώ αποτελεί αφορμή για διεθνή αμφισβήτηση των χειρισμών του ΔΝΤ.

Ο κ. Τόμσεν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιχειρεί να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι προβληματική περίπτωση και η ευθύνη για την αποτυχία των προγραμμάτων βαρύνει τις ελληνικές κυβερνήσεις και όχι τον ίδιο, κάτι που είχε διαφανεί και τον περασμένο Μάρτιο από τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου που είχαν δημοσιευτεί στο wikileaks..

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε την παρέμβαση Τόμσεν ως μια ευκαιρία να ανεβάσει τους τόνους, επιχειρώντας να ενισχύσει την «πόλωση» ανάμεσα στους δανειστές με την ελπίδα ότι θα αναγκαστούν να δώσουν διέξοδο με έναν συμβιβασμό, μακριά από τις ακραίες θέσεις Τόμσεν.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι έναν τέτοιο συμβιβασμό μπορεί να επισφραγίσει μόνο η Γερμανία, η οποία μέχρι τώρα έχει υιοθετήσει σκληρές θέσεις, απαιτώντας σκληρά μέτρα προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως φάνηκε στο τελευταίο eurogroup από τη στάση του Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

Η στόχευση της κυβέρνησης είναι πλέον μια κατευναστική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, με το σκεπτικό ότι η Ευρώπη δεν «αντέχει» να προστεθεί μια νέα περίοδος αστάθειας με την Ελλάδα στις αβεβαιότητες που δημιουργούν το 2017 οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία.

Στην πραγματικότητα, όμως, μια παρέμβαση της Άνγκελας Μέρκελ προς όφελος της Ελλάδας θα την έφερνε αντιμέτωπη τόσο με τη γραμμή Σόιμπλε στο εσωτερικό, όσο και με το ΔΝΤ, ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα της δημιουργούσε προβλήματα με τους δικούς της βουλευτές και συνολική ανατροπή της πολιτικής της -κάτι το οποίο δεν συνηθίζει.

Η γερμανική πλευρά, άλλωστε, έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, διαμηνύοντας (μέσω διαρροών στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI) ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να «παίζει» το χαρτί των πρόωρων εκλογών στη διαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα