Τι κοιτούν οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες

Του Δημήτρη Παφίλα

Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προς το ΑΕΠ είναι απο τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ίσως και παγκοσμίως, όπως αποδέχονται διεθνείς επενδυτές. Ο συγκεκριμένος δείκτης χρησιμοποιείται απο τα funds για να διαπιστώσουν καλύτερα πόσο υποτιμημένες είναι οι τράπεζες.

Οι τέσσερις εισηγμένες

(Εθνική, Alpha bank, Εurobank, Πειραιώς) διαθέτουν κεφαλαιοποίηση 8,1 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτω και απο τα 10 δισ. ευρώ, που είναι ένα συγκεκριμένο όριο. Αν συγκρίνουμε τις ελληνικές με τις 4 αγγλικές τράπεζες θα διαπιστώσουμε την μεγάλη διαφορά, όχι μόνο των διαφορετικών μεγεθών (ΑΕΠ – πληθυσμός).

Μ ένα ΑΕΠ 1,9 τρις. λίρες, η κεφαλαιοποίηση των 4 αγγλικών τραπεζών στο χρηματιστήριο είναι 252,2 δις. λίρες ( HSBC 146,3 δις. λέρες, LLOYDS 49, 2 δις. RBS 34 δις., Standard chartrered 23,2 ). Μ άλλα λόγια η Αγγλία μπορεί να διαθέτει 10 και πλέον φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ, αλλά οι τέσσερις τράπεζες έχουν μια επαρκή κεφαλαιοποίηση σε σχέση και με το υψηλό ενεργητικό τους. Η Αγγλία, επίσης, διαθέτει πληθυσμό 6 φορές μεγαλύτερο ( 68 εκατ. κατοίκους ) σε σχέση με την Ελλάδα. Το χρηματιστήριο της,όμως, εξαιτίας της ανόδου του ΑΕΠ και της κερδοφορίας των τραπεζών έχει ανέλθει στις 7500 μονάδες, ένα απο τα υψηλότερα σημεία- και παρά τις επερχόμενες ανησυχίες λόγω των επιπτώσεων του GREXIT.

Γιατί επικεντρώνονται στον συγκεκριμένο δείκτη

Η Ελλάδα έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι τράπεζες διαθέτουν υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων NPL’S (105 δισ. ευρώ περίπου) σε σύνολο περίπου 200 δισ. δανείων. Έχουν λάβει προβλέψεις για τα μισά περίπου και για το 2018 αναμένεται να διαθέσουν προς πώληση 5 δισ. δάνεια, ενω θα χρησιμοποιηθούν κι άλλοι τρόποι, όπως διαγραφές, αναδιαρθρώσεις κλπ. Όμως, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν κι ένα πλεονέκτημα. Παρά τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λειτουργούν υπο καθεστώς κεφαλαικών ελέγχων. Πολύ απλά δηλαδή, δεν πληρώνονται τα μισά δάνεια, αλλά δεν εξέρχονται πλέον χρήματα απο το σύστημα. Μπορεί σε κάποιους κλάδους τα χρήματα να αποπληρώνονται στο εξωτερικό (λ.χ. τουρισμός, εξαγορές επιχειρήσεων), αλλά γενικά οι καταθέσεις διατηρούνται ενω έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις προς τον SSM για την μείωση των δανείων στα 63-64 δισ. (40% περίπου) μέχρι το 2019. Τα δυο επόμενα χρόνια συνεπώς και εφόσον η μείωση επιτευχθεί θα έχει πραγματοποιηθεί ένας άθλος. Τότε εκ των πραγμάτων η κεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να παραμένει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα