Τι διακυβεύεται με τη ρευστότητα


Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ ήταν σαφείς. Η ρευστότητα των τραπεζών μετά τις 27 Φεβρουαρίου περνά από συμφωνία της νέας κυβέρνησης και κατά δεύτερον, διαμέσου του Μπ. Κερ χθες το βράδυ, τα ομόλογά της θα πρέπει να πληρωθούν στο ακέραιο τον προσεχή Ιούλιο.

Παράλληλα, έσπευσε να κλείσει το θέμα του GREXIT. Και αυτό έχει τη μεγάλη σημασία, διότι όπως έλεγε και ο αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Μ.Φουκς, "εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε την

Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό μπορεί να τον κάνει μόνη της εκούσια".

Αυτό είναι και το πλαίσιο που η αγορά αρχίζει να έχει στο βάθος του μυαλού της. Η πιθανή διελκυστίνδα για την κόντρα της ρευστότητας που θα ακολουθήσει μεταξύ των πιστωτών και μιας νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα λένε οι μέχρι τώρα μετρήσεις και προβλέψεις. Υποθετική άσκηση με τα τρέχοντα δεδομένα, αλλά πολύ πιθανή.

Αυτή όμως είναι και η αβεβαιότητα που αρχίζει να κυριαρχεί στην οικονομία που δεν πρέπει να πάρει απειλητικές διαστάσεις πριν την ώρα της μάλιστα. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και οι βασικοί πολιτικοί μονομάχοι έχουν την υποχρέωση να μην επιτρέψουν να εξελιχθεί η εκλογική μάχη σε εφιάλτη για την οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση, μια οικονομία σε τρικυμία, μπορεί να καταπιεί τους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Τα παραδείγματα είναι τουλάχιστον 3 την τελευταία πενταετία.

Το επίκεντρο μιας εκλογικής μάχης που για άλλους είναι προδιαγεγραμμένη και για άλλους ακόμα και αδιάφορη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μια νέα ρουφήχτρα που θα απειλήσει για μια ακόμα αφορά να καταπιεί μια κοινωνία ταλαιπωρημένη και απογοητευμένη.

Αυτό που λέμε είναι σαφές και όσοι διαβάζουν πίσω από τις λέξεις καταλαβαίνουν ξεκάθαρα τους διαγραφόμενους κινδύνους. Αγορές και Funds χαρακτηρίζονται τώρα από συγκρουόμενες θέσεις για την Ελλάδα, καθώς άλλοι δείχνουν ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και άλλοι με δηλώσεις, λένε ότι το σπέκουλο παράγινε.

Αυτά όμως έχουν και θα έχουν αντίκτυπο στη ζωή του κάθε πολίτη. Για τον λόγο αυτό και οι ψηφοφόροι πρέπει να μετρήσουν και να το σκεφθούν με σύνεση. Αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα