Τι απαντά η ΑΤΤΕΝΕ για τη γέφυρα στην Πάτρα

Με εξώδικη δήλωση απάντησε η εταιρεία ΑΤΤΕΝΕ σε δημοσίευμα του newmoney.gr με τον τίτλο «Κορίνθου-Πατρών: Πληρώσαμε χρυσάφι μια γέφυρα που καταρρέει», την οποία παραθέτουμε, μαζί με την απάντηση της αρμόδιας συντάκτριας.

EΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε.» και της Κοινοπραξίας «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε. – ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.», που εδρεύουν και οι δύο στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, Λ. Αμφιθέας 77

& Ορφέως 48Β, και εκπροσωπούνται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

Την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΝΕΟ ΧΡΗΜΑ Α.Ε.», ιδιοκτήτρια του ιστότοπου «newmoney.gr», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, Αγράφων 5.

1. Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό σας άρθρο της κας Μαριάννας Τζάννε με τον τίτλο « Κορίνθου-Πατρών: πληρώσαμε χρυσάφι μία γέφυρα που καταρρέει» και τον υπότιτλο «Πώς ένας εργολάβος πληρώθηκε 10 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή της, αλλά εισέπραξε πάνω από 80 εκατ. Ευρώ από τα δικαστήρια».

2. Στο άρθρο αυτό περιέχεται σειρά ισχυρισμών, που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά και είναι βαρύτατα συκοφαντικοί για την εταιρία μας και την Κοινοπραξία μας. Συγκεκριμένα:

3. Η εταιρία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε.» είχε αναλάβει και εκτελέσει το έργο «Κατασκευή ΝΕΟ Τρίπολης - Καλαμάτας τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα από Χ.Θ: 12+400 έως Χ.Θ: 15+700» την περίοδο 1992-1995, ενώ η Κοινοπραξία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε. – ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.» είχε αναλάβει και εκτελέσει το έργο «Ολοκλήρωση κατασκευής Κόμβου Κ1 και των συνδέσεων της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών (Ε.Π.Π.) με την Ν.Ε.Ο. και την Π.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών, από Χ.Θ 0+000 έως Χ.Θ.1+050 της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών» κατά την περίοδο 2000-2003.

4. Στο επίμαχο άρθρο της η κα Τζάννε αναφέρει τα εξής σχετικά με το έργο που εκτέλεσε η Κοινοπραξία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε. – ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.»:

«Μία δίδυμη γέφυρα στην Παράκαμψη των Πατρών που κόστισε 10 εκατ. Ευρώ στις αρχές του 2000 και με δικαστικές αποφάσεις έχει επιβαρύνει το δημόσιο με πάνω από 80 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει κλείσει ακόμη ο λογαριασμός, φιγουράρει στα έργα που το ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί να πληρώνει για να διορθώσει κακοτεχνίες και βλάβες που εγκυμονούν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας. Πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Υποδομών πήρε την απόφαση να αναθέσει στην Ολυμπία Οδό που έχει αναλάβει τη σύμβαση παραχώρησης της Κορίνθου-Πατρών την επισκευή της γέφυρας, πάνω από τον ποταμό Χάραδρο στην Παράκαμψη των Πατρών λόγω σοβαρών βλαβών και προβλημάτων στατικής επάρκειας». Συνεχίζοντας δε η κα Τζαννέ, ισχυρίζεται ότι η Κοινοπραξία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε. – ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.» έχει εισπράξει για το έργο αυτό «πάνω από 80 εκατ. Ευρώ από τα δικαστήρια».

Αν η κα Τζάννε είχε κάνει τον κόπο, συμμορφούμενη με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να επικοινωνήσει με την αρμόδια Υπηρεσία για το συγκεκριμένο έργο, που είναι η Ε.Υ.Δ.Ε/Κ.Σ.Σ.Υ (Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών), Τ.Κ.Ε ΠΑΤΡΑΣ, θα είχε πληροφορηθεί ότι κανένα απολύτως τεχνικό πρόβλημα δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στη γέφυρα του ποταμού Χαράδρου (=η εργολαβία μας), αλλά ούτε και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του έργου της Παράκαμψης των Πατρών, όπως μας πληροφόρησε η ανωτέρω υπηρεσία.

Και αν συνέχιζε την έρευνά της, θα είχε διαπιστώσει ότι η Κοινοπραξία δεν έχει εισπράξει ούτε κατ' ιδέα το ποσό, που με τόση ευκολία αναφέρει στο άρθρο της.

5. Σε άλλο σημείο του άρθρου της η κα Τζάννε δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την εταιρία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε.» ως «χρεοκοπημένη». Διερωτόμαστε από πού, άραγε, άντλησε αυτή την «πληροφορία» και σε ποιες ενέργειες προέβη για να την επιβεβαιώσει. Γιατί βέβαια και αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πέρα για πέρα ανακριβής, αφού η εν λόγω εταιρία ουδέποτε «χρεοκόπησε».

6. Σαν να μην ήταν αρκετοί αυτοί οι απαράδεκτα συκοφαντικοί ισχυρισμοί, η κα Τζάννε, αναφερόμενη στο έργο της ΝΕΟ Τρίπολης-Καλαμάτας που εκτέλεσε η εταιρία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε.», ισχυρίζεται ότι αυτό «είχε καταρρεύσει λόγω κατολίσθησης». Και για το θέμα αυτό, αν είχε κάνει, όπως όφειλε, στοιχειώδη έρευνα, θα είχε διαπιστώσει ότι η κατολίσθηση δεν είχε καμία σχέση με το έργο της «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε.», αλλά έλαβε χώρα σε άλλο τμήμα της Ν.Ε.Ο Τρίπολης-Καλαμάτας, που εκτελούσε η εταιρία «Τ.Ε.Β. Α.Ε.».

7. Όσο, τέλος, αφορά στην υποτιθέμενη «λεηλάτηση» των δημοσίων ταμείων, αρκούμαστε να αναφέρουμε ότι, όπως και η ίδια η κα Τζάννε παραδέχεται στο άρθρο της, όλα τα ποσά, που έχουν εισπράξει η «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε.» και η Κοινοπραξία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε.-ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.», τους έχουν επιδικαστεί με δικαστικές αποφάσεις. Και βέβαια είναι προφανές ότι, όταν ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο αδικείται από το κράτος, έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ζητήσει προστασία από τα δικαστήρια.

8. Επειδή οι ισχυρισμοί της κας Τζάννε, τους οποίους παραθέτουμε αυτολεξεί πιο πάνω υπό 4, 5, 6 και 7 είναι πλήρως αναληθείς και, ως εκ τούτου, αυταπόδεικτα βαρύτατα προσβλητικοί για την εταιρία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε.» και την Κοινοπραξία «ΑΤΤΕΝΕ Α.Ε.-ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.», αντίστοιχα.

Σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ

Να αποκαταστήσετε τη σε βάρος μας προσβολή με την καταχώριση στον ιστότοπό σας της παρούσας εξώδικης πρόσκλησης και δήλωσής μας.
Διαφορετικά, αν δεν το πράξετε,

Σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Ότι θα προβούμε άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προστασία της τόσο βάναυσα τρωθείσας τιμής και υπόληψής μας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει την παρούσα μας στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΝΕΟ ΧΡΗΜΑ Α.Ε.», με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2017

Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος

Η απάντηση

1) Η ΑΤΤΕΝΕ ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρεοκοπήσει. Πόσο δραστήρια είναι όμως στον τεχνικό κόσμο, αποδεικνύει το γεγονός, ότι τον ισολογισμό του 2015 δημοσίευσε πρόσφατα, εμφανίζοντας έσοδα 1.200 ευρώ από ενοίκια (!) και ζημίες 156.000 ευρώ. Ως εταιρεία έχει διαγραφεί από το μητρώο εργοληπτών (ΜΕΕΠ) και με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού η εταιρεία υφίσταται ως "κουφάρι" αλλά χωρίς καμία κατασκευαστική δραστηριότητα στα δημόσια έργα.

2) Αναφορικά με τις δικαστικές αποφάσεις για τις εργολαβίες στα δημόσια έργα, αρκεί να σημειώσουμε ότι η υπόθεση της ΑΤΤΕΝΕ, έχει απασχολήσει εκτενώς το υπουργείο Υποδομών. Στο παρελθόν μάλιστα, έφτασε έως το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, από το οποίο υπήρξε αναφορά στον Οικονομικό Εισαγγελέα για τον τρόπο με τον οποίο κέρδιζε στα δικαστήρια πολλαπλάσιες αποζημιώσεις.

Αν και ξεκίνησε διερεύνηση της διαδικασίας, για άγνωστους λόγους ουδέποτε, ολοκληρώθηκε. Η περίπτωση της εταιρείας αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα κατάλυσης του νόμου περί δημοσίων έργων που προβλέπει πλαφόν 50% στις υπερβάσεις έργων. Στην περίπτωση της ΑΤΤΕΝΕ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι υπερβάσεις του συμβατικού αντικειμένου έφτασαν το 500%. Για το έργο της Γέφυρας στην Παράκαμψη της Πάτρας και τον ισχυρισμό ότι "κανένα απολύτως τεχνικό πρόβλημα δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στη γέφυρα του ποταμού Χαράδρου (=η εργολαβία μας)..." αρκεί να παραθέσουμε την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υποδομών (σ.σ.: στο τέλος του κειμένου) και τα στοιχεία της τεχνικής έκθεσης που την συνοδεύουν.

Η καταλληλότητά της δε, αποδεικνύεται και από ένα πρόσθετο γεγονός: τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε κυκλοφορία είναι μόνο μία από τις δύο λωρίδες στην κατεύθυνση προς Πύργο, προκειμένου να μειωθούν τα φορτία που κατανέμονται στη γέφυρα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ασφάλειας.

Σε ότι αφορά τα επίδικα ποσά για το έργο, από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι η εταιρεία έχει εισπράξει με την διαδικασία της "κατάσχεσης εις χείρα τρίτων" από το δημόσιο το ποσό των 16.77 εκ. ευρώ και διεκδικεί μέσω των δικαστικών αποφάσεων την πληρωμή άλλων 54 εκ. ευρώ.

3) Σε ότι αφορά την κατολίσθηση στο Παραδείσια -Τσακώνα είναι γνωστό τοις πάσι ότι πρόκειται για μια θλιβερή περίπτωση δημοσίου έργου με συνολικές ευθύνες. Η αναφορά στο ρεπορτάζ για την επίμαχη εργολαβία δεν έχει άλλο λόγο, από το να καταδείξει ότι ο ίδιος εργολάβος που κατασκεύασε και την υπό κατάρρευση γέφυρα της Πάτρας και χρυσοπληρώθηκε, με ένα μικρό έργο 5 εκ. ευρώ και με ένα ικανό νομικό επιτελείο κέρδισε στο Παραδείσια -Τσακώνα 73 εκ. ευρώ.

Η απόφαση του υπουργού Υποδομών

Keywords
Τυχαία Θέματα