Θόδωρος Πανταλάκης: Ο μηχανικός των αναδιαρθρώσεων

Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank που αφορούν την αποτελεσματική διαχείριση των "κόκκινων δανείων" ( τα περίφημα 4 βήματα – τιτλοποίηση δανείων, ίδρυση ξεχωριστής εξειδικευμένης εταιρείας, συμμετοχή διεθνών επενδυτών στην νέα εταιρεία

κλπ) αλλά και διαμόρφωση των αναγκαίων και απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για την κεφαλαιακή ενίσχυση και επάρκεια της τράπεζας σύμφωνα με τις επιταγές των ελληνικών και ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών μπορεί εύκολα να καταλάβει τον εμπνευστή και συγγραφέα του σχεδίου.

Πρόκειται για τον 62χρονο Θεόδωρο Πανταλάκη, ένα "μηχανικό" των αναδιαρθρώσεων, με πολύχρονη εμπειρία και γνώση της αγοράς – από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων όπου δούλεψε από την εποχή που ήταν φοιτητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της τότε Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς μέχρι τις διοικήσεις των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών και των τραπεζών που πέρασε στο διάβα της διαδρομής του.

"Ο Θόδωρος", όπως λένε παλιοί γνωστοί του, "δεν έχει να επιδείξει πτυχία επί πτυχίων αλλά σκληρή δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, τεχνική επάρκεια και tailor made λύσεις προσαρμοσμένες σε κάθε περίσταση". Τα λογιστήρια ήταν ο πρώτος του σταθμός. Ακολούθησε το μεγάλο σχολείο της ΕΤΕΒΑ ( η μικρή επενδυτική τράπεζα της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργούσε για χρόνια ως MBA για τραπεζικούς υπαλλήλους και επιχειρηματίες). Η θητεία του δίπλα στον αείμνηστο Θόδωρο Καρατζά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στα χρόνια του Κώστα Σημίτη και του "σταθεροποιητικού προγράμματος" που συναντήθηκαν εκ νέου μετά το 1996 στην Εθνική Τράπεζα. Οι επιτυχημένες παρεμβάσεις του στον Όμιλο της ΙΝΤΕRAMERICAN ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικής Αναπτύξεως - με αρμοδιότητα θέματα επενδύσεων, διαχείριση διαθεσίμων, προγραμματισμός, οικονομική αναδιοργάνωση, θυγατρικές. Μετά ήρθε η Τράπεζα Πειραιώς και η ΑΤΕBank – ο τελευταίος σταθμός.

Ο Θόδωρος Πανταλάκης ήταν εκτός τραπεζών (όχι με δική του επιλογή) τα 6 χρόνια των μνημονίων που συνεχίζονται. Θα ήταν χρήσιμος. Και ως παρουσία και ως ζωντανό εργαστήριο ιδεών και φορέας τεχνογνωσίας. Σήμερα με την Attica Bank του δίνετε ξανά η δυνατότητα να κερδίσει την παρτίδα για τα συμφέροντα της τράπεζας και των μετόχων της (εν ευρεία έννοια του δημοσίου).

Κρίτων Αγραφιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα