Θεοχαρόπουλος: Οι αυταπάτες τελειώνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ


Αν ο Τσαρλ Ντίκενς ζούσε στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα δεν θα έγραφε τις Μεγάλες Προσδοκίες αλλά τις Μεγάλες Αυταπάτες, μάλλον θα έγραφε τις Μεγάλες Αυταπάτες που πουλήθηκαν ως Μεγάλες Προσδοκίες.

Ιδιαίτερα καυστικός κι επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο πρόεδρος της Δημαρ στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Όπως είπε: "Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε στην

εξουσία υποσχόμενη «όλα σε όλους». Όμως ακόμη και τώρα που έχουν περάσει δώδεκα μήνες διακυβέρνησης και οι αυταπάτες τελειώνουν, τώρα που ζήσαμε την ηρωική διαπραγμάτευση η οποία συσσώρευσε τόσα δεινά στη χώρα, ακόμη και τώρα σε κάθε ευκαιρία επικαλούνται μηδενιστικά επιχειρήματα του τύπου για όλα φταίνε οι άλλοι και παρέσυραν στο διάβα τους κάθε ελπίδα που θα έρχονταν πίσω τους".

Αναφορικά με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως καλείται να υπηρετήσει τις θέσεις ενός βαθιά συντηρητικού κόμματος και για την εκλογή του στηρίχθηκε σε δυνάμεις της σκληρής και λαϊκής δεξιάς και αυτά είναι αντικειμενικά δεδομένα.

"Στην πρώτη παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν έπεισε για τις εναλλακτικές του προτάσεις σχετικά με το ασφαλιστικό. Πέτυχε όμως κάτι άλλο. Έδωσε σαφές στίγμα για το ποιο μοντέλο κοινωνίας θέλει.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις επιλογές Μητσοτάκη είναι να εμφανιστεί στο ρόλο του εκδικητή Ζορό για λογαριασμό των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και να στρέψει έτσι τη μισή κοινωνία εναντίον της άλλης μισής, θέτοντας έτσι σε λειτουργία μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού".

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και για το προσφυγικό καθώς όπως είπε, "Το καμπανάκι έχει κτυπήσει και η κυβέρνηση νομίζει πως είμαστε στην εκκίνηση. Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει όλες τις ενέργειες της".

Στην ομιλία του έθιξε και το θέμα του ασφαλιστικού λέγοντας πως "Τα όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες με την διαχείριση του ασφαλιστικού δείχνουν ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση δεν διαμόρφωσε, ένα συλλογικό στόχο, ένα συλλογικό όραμα, μια προγραμματική κατεύθυνση. Δεν έχει καταστρώσει έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση. Δεν έχει διαμορφώσει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αποβάλει τις παθογένειες του παλιού ασφαλιστικού συστήματος. Κι αυτό υποδεικνύει ατολμία, έλλειψη οράματος, αποδεικνύει αδυναμία να συγκρουστεί με συμφέροντα, με πελατειακές λογικές.

Ένα κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο σύστημα όμως θα πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά. Να είναι κοινωνικά δίκαιο, να είναι οικονομικά ορθολογικό και να έχει μακρά προοπτική.

Εμείς έχουμε επεξεργασμένες θέσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και είμαστε οι μόνοι που τις παρουσιάσαμε και τις δώσαμε στην κυβέρνηση. Θα δώσουμε μάχη για να υιοθετηθούν και να μην έχουμε αρνητικές εξελίξεις.

Όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα, τόνισε πως τα μέτρα που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων. " Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Η αύξηση στο ΦΠΑ γεωργικών εφοδίων από το 13% στο 23% είναι πρωτοφανής για όλη την ευρωζώνη, καθώς σε όλες τις χώρες είναι κάτω από 13%. Η κυβέρνηση όμως δεν ακούει, δεν ξέρει ή δεν μπορεί ή μάλλον ισχύουν όλα μαζί. Όσον αφορά τις σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις, άραγε ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες βοηθούν την διαπραγμάτευση; Εμείς συνεχίζουμε να λέμε σταθερά ότι τα αιτήματα τους οι αγρότες πρέπει να τα διεκδικούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήττονται οι άλλες κοινωνικές ομάδες.

Δημάρ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο οδικός άξονας που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά και ο οποίος κατατέθηκε στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελείται από τα εξής στάδια που θα οδηγήσουν στην μεγάλη προοδευτική σοσιαλδημοκρατική παράταξη.

• Συνδιάσκεψη τον Μάρτιο –των οργάνων των κομμάτων, κινήσεων που συμμετέχουν ήδη και που θα έχουν ανταποκριθεί έως τότε στο κάλεσμα- (και με συμμετοχή ανένταχτων προσωπικοτήτων και από την κοινωνία).

• Συνέδριο την άνοιξη τον Μάιο για να καθορισθεί και οριστικοποιηθεί το προγραμματικό πλαίσιο, οι θέσεις και να γίνει η συγκρότηση και η εκλογή οργάνων.

• Εκλογή Προέδρου τον Ιούνιο από την βάση.

Πρέπει να πάμε γρήγορα για την δική μας Προοδευτική Συμμαχία, τον δικό μας "Συνασπισμό της κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης". Στόχος να υπάρξει το όχημα που θα μας οδηγήσει σταδιακά στον ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας.

Έφθασε η ώρα για την ισχυροποίηση του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Αρκεί να τα αλλάξουμε όλα στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα