Θέλουν να χαρακτηριστεί μνημείο UNESCO το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Κανονικά θα συνεχιστούν οι εργασίες συντήρησης, που έχει δρομολογήσει ο δήμος Ζακύνθου στο «κουφάρι» του φορτηγού-πλοίου «Παναγιώτης», που αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη τουριστική ατραξιόν του νησιού, στο μέσο της ομώνυμης παραλίας.

Το ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε κατά του δήμου Ζακύνθου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ένας εκ των τριών φερόμενων ιδιοκτητών του «Παναγιώτης», ζητώντας να σταματήσει η υλοποίηση του σχεδίου συντήρησης του πλοίου, απορρίφθηκαν την περασμένη Δευτέρα, ανοίγοντας το δρόμο

για τις εργασίες που είναι αναγκαίες ώστε να συντηρηθεί το φημισμένο ναυάγιο το οποίο εμφανίζει σοβαρά σημάδια φθοράς.

Ο ενάγοντας, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών με ποσοστό 30%, του πλοίου-φορτηγού «Παναγιώτης» (πρώην «Μερόπη», πρώην Χάρις», πρώην «Νίκος»), κινήθηκε νομικά, ζητώντας να έχει λόγο σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο σκουριασμένο κουφάρι και να σταματήσουν οι εργασίες. Αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό και σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζακύνθου κ.Παύλο Κολοκοτσά, οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά. «Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς για να προστατεύσουμε αυτό το σημαντικό στοιχείο για την προβολή του νησιού, το οποίο προσελκύει τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου, προχωράμε απρόσκοπτα στο έργο που έχουμε σχεδιάσει για την ασφάλεια των επισκεπτών μας και την αξιοποίηση της περιοχής» δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τη συντήρηση του μνημείου, είναι σημαντική και η προστασία των λουομένων που επισκέπτονται την περιοχή.

Ο δήμος Ζακύνθου θεωρεί πως δεν μπορούν να υπάρχουν αξιώσεις επί του ναυαγίου μετά από 36 χρόνια. «Το «επίμαχο» πλοιάριο είναι κατασχεμένο και ουδείς έχει δικαιώματα σε αυτό, πολύ περισσότερο, όταν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, αντίθετα, μάλιστα, μπορεί να μηνυθεί εκείνος που υποβάλλει εξώδικο για ευθύνες που θα προκύψουν για ενδεχόμενο ατύχημα στην παραλία του «Ναυαγίου», από την ύπαρξη του κουφαριού» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ.Αντώνης Νικολουδάκης, επισημαίνοντας πως τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου -στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν οι παραλίες της χώρας, διαβεβαίωσαν πως «πρόκειται για περίπτωση που στερείται κάθε σοβαρότητας και βαρύτητας». Απαντώντας στις αιχμές του δήμου Ζακύνθου, η δικηγόρος και συγγενής του ενός εκ των ιδιοκτήτων κυρία Κωνσταντίνα-Ελένη Σουλάνη, σχολίασε στο ΘΕΜΑ : «Ο εντολέας μου και συνιδιοκτήτης δεν έχει σκοπό να βλάψει ούτε την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου ούτε και κατ' επέκταση την Ελλάδα. Είναι διαθέσιμος να συνεργαστεί με το Ελληνικό Δημόσιο» τονίζοντας πως : «Τόσα δεν απομάκρυνε το πλοίο, καθώς αντιλαμβανόταν ότι όσο πιο παλαιό γίνεται τόσο πιο ελκυστικό φαντάζει στους τουρίστες, επιτρέποντας την ακώλυτη πρόσβαση στο κοινό. Επιπροσθέτως, επί δεκαετίες, ως ναυτικός πράκτορας και συνιδιοκτήτης του «Παναγιώτη» έστελνε τουρίστες» στην φημισμένη παραλία.

Λόγω της κόντρας με τον φερόμενο συνιδιοκτήτη, το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν φωνές στη Ζάκυνθο, που ζητούσαν ευθέως την απομάκρυνση του «Παναγιώτης» από την παραλία και αντικατάσταση του με ... αντίγραφο. Ωστόσο για την ώρα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου, δίνει το «ΟΚ» για τη λήψη μέτρων για την προστασία της παραλίας αλλά και του ναυαγίου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ νέες εξελίξεις θα υπάρξουν τον Οκτώβριο οπότε και θα εκδικαστεί η αναγνωριστική αγωγή που υπέβαλε ο ιδιώτης. Δηλαδή να του αναγνωριστεί πως είναι νόμιμος κάτοχος του 30% του «Παναγιώτης». Να σημειωθεί πως έως σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί και πάρει θέση για το θέμα οι άλλοι δύο φερόμενοι συνιδιοκτήτες. Με «εξώδικη διαμαρτυρία» κατά του ΘΕΜΑτος, για το σχετικό δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών, επισημαίνει «πως ουδέποτε δικαστικά η εξώδικα προέβη σε απειλή προς τον δήμο Ζακύνθου, πως θα απομακρύνει το πλοίο από την παραλία», συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην τοπική κοινωνία και εν γένει στον ελληνικό τουρισμέ».

Η παραλία Ναυάγιο στην Β.Δ. Ζάκυνθο, με το σκουριασμένο «κουφάρι» στη μέση, αποτελεί σήμερα μία από τις πλέον δημοφιλείς παραλίες παγκοσμίως, που πολλοί τουριστικοί οδηγοί περιγράφουν ως το καλύτερο αξιοθέατο του νησιού. Τον περασμένο Μάιο κλιμάκιο του Τμήματος, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Καρύδη, επισκέφθηκε το Ναυάγιο και αποτύπωσε τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το «Παναγιώτης», προκειμένου να ακολουθήσει η συνολική πρόταση για τη συντήρηση, τη διάσωσή και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε το ταλαιπωρημένο «κουφάρι» να μη καταλήξει σωρός από σκουριασμένα σίδερα, αλλά να εξακολουθήσει να στέκεται όρθιο ως κορυφαίο «brand» του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να περιφραχτεί ο χώρος γύρω από το πλοίο, να απαγορευτεί η πρόσβαση τουριστών μέσα σε αυτό και να συντηρηθεί το πλοίο.

Με παρέμβαση του στην τοπική εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» ο νομικός κ.Γεράσιμος Μπετίνης, προτείνει τις τοπικές Αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε η παραλία Ναυάγιο να ενταχθεί στον κατάλογο των τοπίων φυσικού κάλλους της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ανάμεσα στην Αίτνα, τα Βόρεια Νορβηγικά Φιορδ, το Κοραλλιογενές Πάρκο της Αυστραλίας κ.α. «Μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει 17 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και μόλις ένα παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που είναι τα Μετέωρα, ωστόσο η Ζάκυνθος και το Ναυάγιο θα είναι το πρώτο που θα μπει από τη χώρα μας στη λίστα με εκείνα της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και όχι μόνο» σημειώνει ο κ.Μπετίνης, επισημαίνοντας με νόημα : «Το Ναυαγιο μπορεί και πρέπει να σωθεί υπό την προστασία της UNESCO, και με τον τρόπο αυτό να λάβει την θέση που του ταιριάζει δίπλα σε άλλα διάσημα μνημεία παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς».

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα