Θεϊκή παρέμβαση αναζητούν οι επενδυτές στην Τουρκία

Απτόητος παραμένει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που οι επενδυτές ξεπουλάνε τουρκικά assets με ξέφρενους ρυθμούς: «Αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε το λαό μας, το δίκιο μας, τον Αλλάχ μας».

Ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία θα πρέπει σύντομα κι αυτές να αρχίσουν να ελπίζουν σε λίγη θεϊκή πρόνοια, καθώς έχουν ξεμείνει με ένα στοίχημα που μοιάζει όλο και περισσότερο χαμένο.

Τα οφέλη από τις δραστηριότητες στην

Τουρκία πάντα έμοιαζαν να ξεπερνούν κατά πολύ τα ρίσκα για ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως τη BBVA της Ισπανίας και τη UniCredit της Ιταλίας, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη έλθεση σε τουρκικό χρέος (63 και 25 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Τα διψήφια νούμερα των τουρκικών επιτοκίων καθώς και η αναπτυσσόμενη οικονομία απέφεραν μεγάλα κέρδη, ακόμη και εν μέσω πολιτικών αναταράξεων αλλά και ενδείξεων υπερπληθωρισμού.

Ακόμη και το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 δεν εμπόδισε τη BBVA να ενισχύσει τις επενδύσεις της στην Τουρκία το 2017, με τον Ισπανό CEO να μιλά για μεγάλη ευκαιρία σε ένα μακροπρόθεσμο ποντάρισμα.

Τώρα η πίστη των τραπεζιτών δοκιμάζεται καθώς η αυταρχική κυβέρνηση του Ερντογάν, μια αναποτελεσματική νομισματική πολιτική και η παραπαίουσα λίρα έχουν συνωμοτήσει να αποσταθεροποιήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς σε μια χώρα που το 40% των δανείων της είναι εκφρασμένα σε συνάλλαγμα.

Πλέον η τράπεζα της Citigroup να εξαφανιστεί από την Τουρκία το 2015 μοιάζει πιο σοφή από ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα