Θα επικαιροποιηθεί η οικονομική αποστολή της κυβέρνησης;

Tην ώρα που οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για το μεγάλο ποιοτικό άλμα που θα τις επαναφέρει σταδιακά στις αγορές, η οικονομία ζει ένα νέο θρίλερ που ακούει στο όνομα «εκλογές». Η πολιτική ηγεσία δίνει καθημερινά εξετάσεις και ευτυχώς που υπάρχουν και ψύχραιμες φωνές οι οποίες, με αίσθημα ευθύνης, αποστασιοποιούνται από περιπέτειες με επικίνδυνες συνέπειες. Το τι θα γίνει με τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης είναι πολύ σημαντικό, καθώς η υπόθεση της ΕΡΤ

δεν ήταν παρά η κατάληξη μιας υποβόσκουσας κατάστασης που έχει να κάνει με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Είναι προφανές ότι το ζήτημα ξεκίνησε από τον υπουργό της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Αντώνη Μανιτάκη, που επί μήνες απασχολεί την τρόικα και έχει να κάνει με την έλλειψη αξιόπιστων προτάσεων για απολύσεις, και κατέληξε σε έναν πολιτικό χειρισμό από την πλευρά του πρωθυπουργού με στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να ενεργοποιήσει παράλληλα τα αντικρατικιστικά αντανακλαστικά του κεντροδεξιού χώρου.

Ενός χώρου που είναι παραδοσιακά κατά του Δημοσίου και των ποικίλλων αμαρτιών του, τις οποίες χρεώνει στα αριστερά κόμματα. Το θέμα είναι αν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα κατορθώσουν να επικαιροποιήσουν πράγματι τις επιταγές των καιρών που χαρακτηρίζονται από αντιφάσεις και δυσκολίες όχι μόνο σε πολιτικό αλλά, κυρίως, και σε οικονομικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», που ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έθεσε σε λειτουργία με σκοπό την παρακολούθηση των συντάξεων, έχει συνταρακτικά συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων τα εξής:

- Υπάρχουν 93 διαφορετικά συστήματα που υποστηρίζουν την πληρωμή 4.407.288 συντάξεων σε 2.714.034 συνταξιούχους! Πόσοι είναι άραγε οι συνταξιούχοι επί του ενεργού πληθυσμού;

- Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πλήθος συντάξεων ανάμεσα σε 103 χώρες. Αυτά είναι στοιχεία του υπερχρεωμένου κράτους που πρέπει να νοικοκυρευτεί, εξηγούν όμως το «μίσος» και την εμμονή της τρόικας για την εκτέλεση του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αναρωτιέται κανείς τι γίνεται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων όταν για τη διαδικασία της ΔΕΠΑ ειπώθηκε από την πλευρά του ομίλου Μυτιληναίου ότι μόνο το ήμισυ των στοιχείων της δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ατυχήσασας ιδιωτικοποίησης. Και όταν, επίσης, στη διαδικασία του ΟΠΑΠ υφίστανται συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η επιχείρηση «Ελληνική οικονομία» δεν είναι εύκολη υπόθεση και κυρίως δείχνει ότι η κοινή γνώμη είναι απαιτητική απέναντι σε ένα πολιτικό προσωπικό που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί κατώτερο των περιστάσεων. Και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και την αντιπολίτευση, που, όπως παραδέχονται κορυφαία στελέχη της, δεν διατύπωσε προτάσεις για έξοδο από την κρίση και γι’ αυτό δεν έχει και τα αντίστοιχα οφέλη στην κοινή γνώμη.

Το ελληνικό πρόγραμμα μπαίνει σε νέα φάση. Οι Γερμανοί το στηρίζουν σθεναρά, όμως οι διαπιστώσεις για συνταγές και μεθόδους με λάθη και αποτυχίες αποδεικνύονται παντού. Το πασίγνωστο site Business Insider δημοσίευσε την εβδομάδα που πέρασε μελέτη πάνω σε αυτό, ενώ οι νέες μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ και των Ταμείων απεικονίζουν τις νέες αποκλίσεις της εφαρμογής «πονάει χέρι, κόψει πόδι».

Από εδώ και στο εξής η διαχείριση της επόμενης φάσης είναι πιο απαιτητική και έχει πολλά αλληλοσυγκρουόμενα χαρακτηριστικά. Την ώρα δηλαδή που κάποιοι θα έχουν φτωχύνει εσαεί, μπορεί να αρχίσουν να ξεπηδούν επενδύσεις. Για να γίνουν αυτά, όμως, θα απαιτηθούν κλίμα κοινωνικής ισορροπίας, επιτυχημένες αποκρατικοποιήσεις και πραγματική προσέλκυση επενδύσεων.

Κυρίως, όμως, πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος επιστροφής στις αγορές, που θα απελευθερώσει την οικονομία από την υποδούλωση στην τρόικα, η οποία κατ’ ουσίαν προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στην ελληνική κοινωνία, η οποία, όμως, κατά ένα μέρος έσκαψε μόνη της τον λάκκο της, αρνούμενη να εκσυγχρονιστεί, στηριζόμενη στο κράτος-χρηματοδότη και κρατώντας μέχρι τελευταία στιγμή άμυνες με στόχο να φορτώσει τους υπόλοιπους με ενοχές.

Αυτό το μέρος της κοινωνίας, όμως, δεν θέλει το ευρώ και ας το παραδεχτεί. Είναι μια επιλογή σεβαστή. Εξάλλου υπάρχει ακόμα χρόνος για ανατροπές. Ας το πούνε όμως.

Blogger Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα